Duurtest Action ruitenwisser – slot (en montagevoorschrift)

Duurtest Action ruitenwisser – slot (en montagevoorschrift)

27 november 2014 13 Door Arnold

Een van de meest gelezen artikelen op Carnold.nl zijn de verslagen over de Action ruitenwissers. Vorig jaar spendeerde ik nog geen zes euro aan een set ruitenwissers van de Action. Inmiddels zitten de Action ruitenwissers ruim een jaar op Carnold’s Nissan Sunny, hoog tijd om de balans op te maken.

Het eindoordeel luidt: Action ruitenwissers zijn beslist een goede koop! Bij lage temperaturen vegen ze de vochtige ramen in één beweging droog, bij windkracht 8 vegen ze streeploos en in de zomerhitte hebben ze geen moeite om verse muggenlijken met behulp van een beetje wisservloeistof van een kurkdroge, stoffige ruit te vegen.

Nieuwe wissers gemonteerd

Afgelopen herfst, tien maanden na de montage, toonden ze de eerste sporen van slijtage. Bij zware regenval bleef er af en toe en streepje water op de voorruit achter. Ik heb ze na twaalf maanden vervangen door een nieuw setje Action Ruitenwissers. Ik heb een kleine 20.000 kilometer gereden in de tussenliggende tijd, en de ruitenwissers hebben geen steken laten vallen. Dat komt overeen met de levensduur en prestaties van de Bosch ruitenwissers die ik tot nu toe gebruikte. Kortom: Action Ruitenwissers zijn niet slechter dan merkwissers van ruim 50 euro.

Naschrift (maart ’15)

Bij de demontage van de ruitenwissers bleek het inbusboutje waarmee de wisser geborgd is, sterke roestvorming te hebben. Hierdoor had mijn inbussleutel geen grip en werd het losdraaien en demonteren van de wisser erg lastig. Ik heb het schroefje met een HSS boortje uitgeboord, een tamelijk drastische manier, maar het kon niet anders. Vandaar ook mijn tip om de kop van het schroefje eventjes met olie / vaseline in te vetten bij de montage.

Montagevoorschrift

Ik krijg veel vragen van mensen die moeite hebben met de montage. En eerlijk is eerlijk: de bijsluiter van de Action is allebehalve duidelijk. Daarom heb ik even een snelle how-to inelkaar gedraaid voor ruitenwissers met een J-vormig uiteinde op de ruitenwisserarm.

De Action-kit heeft drie kunststof montagedelen: Het schanierblokje (1), het borgstuk (2) en de afdekkap (3):

Assemblage Action ruitenwisserOm te beginnen druk je het scharnierblokje (1) op het metalen scharnierpunt (metalen pennetje) van het ruitenwisserblad. Dit samenstel schuif je in het J-vormige uiteinde van je ruitenwisserarm.

Je zult merken dat je het ruitenwisserblad makkelijk weer uit het J-vormige uiteinde kunt schuiven. Dat komt omdat het wisserblad nog niet vastgezet is op de wisserarm. Daarom schroef je nu het borgstuk (2) op het ruitenwisserblad. Dit houdt het wisserblad op zijn plek in de wisserarm. Het schroefje waarmee het borgstukje vastzit, kan gaan roesten, dit kan problemen geven wanneer je het schroefje na een jaar moet losdraaien. Zorg ervoor dat het schroefje een beetje ingevet wordt met olie of vaseline. Dan weet je zeker dat je ‘m ook weer los kunt schroeven.

Als laatste moet je het afdekkapje (3) monteren. Dit is een priegelwerkje (hier merk je de gevolgen van de lage kostprijs), maar het past allemaal wel. Het afdekkapje zet je vast met het ronde pennetje (op de foto in cirkel (3), rechts van het rode pijltje). Dit pennetje gaat door de gaatjes die met de rode pijltjes zijn aangegeven.