Duurtest Action ruitenwissers – update

Nieuwe wissers gemonteerdEen van de meest gelezen artikelen op Carnold.nl is de duurtest van de Action ruitenwissers. Wekelijks krijg ik via de mail vragen binnen over deze ruitenwissers.Het is hoog tijd om weer eens een update te geven, en daarbij zal ik ook enkele lezersvragen beantwoorden.De Action ruitenwissers zitten nu ruim een halfjaar op de Sunny. We hebben geen noemenswaardige winter gehad, maar de wegbeheerders hebben toch kans gezien om de nodige tonnen pekel op de wegen te strooien. En dat betekent dat de ruitenwissers tussen december en maart flink aan de bak moesten. En ze deden hun werk naar behoren, in elk geval niet minder goed dan ruitenwissers van A-merken.

Inmiddels is het bijna zomer, na een warm maar wisselvallig voorjaar. Hoe hevig het ook regende, de Action ruitenwissers bleven en blijven streeploos wissen. Dankzij de zachte winter vliegen er dit jaar rijkelijk veel insecten rond, en veel daarvan vinden hun Waterloo op het front en de voorruit van de Sunny. Nu zijn ruitenwissers niet het aangewezen middel om de voorruit te ontdoen van dooie muggen, maar desondanks krijgen de Action ruitenwissers de voorruit (met behulp van een goede ruitenwisservloeistof – ook van de Action) prima schoon.

Ik heb de nodige vragen gekregen over de montage van de wissers. Dat is inderdaad even puzzelen omdat er verschillende adapters bij zitten. De bijbehorende handleiding is vrij beknopt en op een klein papiertje gedrukt, dat maakt de montage er niet makkelijker op. Maar met een beetje passen en meten is het goed te doen, je moet hoogstens een stukje uit het afdekkapje zagen zodat het de wisserarm niet in de weg zit.

Een andere vraag ging over de kwaliteit van dat afdekkapje, de vraagsteller vond dat er een beetje fragiel uitzien. Daar ben ik het inderdaad mee eens, het is geen kapje dat je tien keer kunt demonteren en monteren zonder dat het beschadigd. Maar de kwaliteit van het gebruikte materiaal is voldoende. Na 10.000 km zien de kapjes er nog steeds goed uit. Ze zijn niet verkleurd, broos geworden of gescheurd. Het is wel zaak om ze goed dicht te klikken. Bij de achterwisser heb ik dat verzuimd met als gevolg dat die wisser nu zonder afdekkapje door het leven gaat.

De meeste vragen gaan over de levensduur, en die is mij tot nog toe niet tegengevallen. In een reactie op het eerste artikel merkte ‘luc’ op dat zijn Bosch ruitenwissers na een halfjaar vervangen moesten worden. Dat lijkt voor de Action ruitenwissers op de Sunny niet aan de orde te zijn. Momenteel is het weer behoorlijk wisselvallig: afgelopen weekend ruim 25 graden en momenteel is het behoorlijk regenachtig. Ondanks de grote verschillen in warmte en droogte blijven de Action wissers goed wissen: vooralsnog strepen ze niet, ze klapperen niet, ze piepen niet.

U ziet: Carnold is behoorlijk ingenomen met de Action ruitenwissers, maar een kanttekening is op zijn plek: De Sunny heeft tamelijk korte wisserbladen waardoor de aanlegdruk verhoudingsgewijs wat groter is. Ik kan niet oordelen over de kwaliteiten van Action ruitenwissers die circa 10 centimeter langer zijn. Maar ik heb de indruk dat die niet onder doen voor de kleinere exemplaren. Want ook bij windkracht 9 tegen blijven de wissers op de Sunny over de gehele breedte de ruit droog vegen.

De duurtest van de Action ruitenwissers gaat dus nog wel eventjes door. Het eerste halfjaar hebben ze moeite- en streeploos doorstaan! (Het slot en de conclusie van de test lees je hier)

5 thoughts on “Duurtest Action ruitenwissers – update

 1. Na 15 jaar trouwe dienst van mijn Hyundai H200 2.5 TDI met dubbele cabine busje uit 1999 ( gelukkig nog met belastingvoordeel)
  Werdt het tijd voor een ander vervoermiddel.
  De keuze was gevallen op een Opel Omega Wagon 2.2 benzine uitvoering uit 2001.
  De eerste bron van ergenis waren de ruitenwissers.
  2 versleten verschillende maten ( en merken) op de vooruit.
  1 op de achterruit die er aan de staat te zien al op zat vanaf het bouwjaar.
  Voor ruitenwissers veegde de niet maar zwiepte de regen druppels weg, achter was het meer voor de show als ik hem aanzette.
  Rubber was helemaal weggesleten.
  Mijn vader tipte mij over de Action blades.
  Gezien de auto 3 verschillende maten ruitenwissers heeft, en de grootste van de voorruit een downforce spoilertje had.
  Leek mij het niet zo’n groot risico voor 9 euro nieuwe aan te schaffen.
  Door de aerodynamische flexible vorm was de voorruit geen enkel probleem. De downforce spoiler was zelfs niet meer nodig voor de ruittenwisser aan de bestuurderskant.
  Omdat de ruitenwissers als 1 groot downforce oppervlak fungeren op de voorruit
  Er konden zelfs 1 maatje groter op de voorruit dan de orginele maat.
  Waar ik me mateloos aan erger als ruitenwissers aan staan dat de regen nog steeds in het zichtvlak blijven zitten waardoor je geforceerd onder de druppels door moet staren.
  Wat met de Action blades geen probleem meer was.
  ( grote) Achterruiten hebben meestal het nadeel dat er een veel kleinere ruitenwisser op zit.
  Daarvoor heb ik zelfs 2 maten groter genomen.
  Een nadeeltje was wel dat het onderste gedeelte van de Action ruitenwisser de ruit niet meer raakte, omdat de arm door de achterruit zit gemonteerd in een kunstof halfmaan kapje.
  De oplossing die ik heb gevonden.
  Ik heb van de Action blade ongeveer anderhalve centimeter van het rubbers afgehaald en vlak gemaakt met een ( nieuw) scherp stanley mesje.
  Zeker niet met een schaar proberen, daar trek je het rubber mee los.
  Resultaat is dat het zicht bij regen zeker 30% meer is dan bij een orginele maat ruitenwisser.
  In de hoogte van de achterruit wordt het oppervlak nu volledig droog geveegd.
  Misschien ( niet voor alle auto’s) een handige tip.
  Meet de afstand bovenkant ruit vanaf het bevestigings gedeelte van de ruitenwisserarm als deze in verticale positie staat.
  Zo kan je in de winkel ( als de ruitenwisser nog in de verpakking zit) nameten of je voor je auto ook een maatje groter kan gebruiken ipv de standaard maat.
  Tot nu toe bevallen ze prima

 2. Pingback: Duurtest Action ruitenwissers - Carnold.nl

 3. Pingback: Action ruitenwissers - slot duurtest (en montageinstructie)

 4. Welke wissers heb ik nodig voor een golf 4 cabrio? Of moet ik de lengte van de wisers opmeten. Wat is de beste manier?

  • Hoi Fred, meten is natuurlijk de beste manier, maar op de schappen bij de Action staat een overzicht van automerken en modellen. Daarop kun je zien welke maat ruitenwissers de fabrikant af fabriek monteerde. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.