Duurtest Action ruitenwisser – slot (en montagevoorschrift)

ActionEen van de meest gelezen artikelen op Carnold.nl zijn de verslagen over de Action ruitenwissers. Vorig jaar spendeerde ik nog geen zes euro aan een set ruitenwissers van de Action. Inmiddels zitten de Action ruitenwissers ruim een jaar op Carnold’s Nissan Sunny, hoog tijd om de balans op te maken.

Het eindoordeel luidt: Action ruitenwissers zijn beslist een goede koop! Bij lage temperaturen vegen ze de vochtige ramen in één beweging droog, bij windkracht 8 vegen ze streeploos en in de zomerhitte hebben ze geen moeite om verse muggenlijken met behulp van een beetje wisservloeistof van een kurkdroge, stoffige ruit te vegen.

Nieuwe wissers gemonteerd

Afgelopen herfst, tien maanden na de montage, toonden ze de eerste sporen van slijtage. Bij zware regenval bleef er af en toe en streepje water op de voorruit achter. Ik heb ze na twaalf maanden vervangen door een nieuw setje Action Ruitenwissers. Ik heb een kleine 20.000 kilometer gereden in de tussenliggende tijd, en de ruitenwissers hebben geen steken laten vallen. Dat komt overeen met de levensduur en prestaties van de Bosch ruitenwissers die ik tot nu toe gebruikte. Kortom: Action Ruitenwissers zijn niet slechter dan merkwissers van ruim 50 euro.

Naschrift (maart ’15)

Bij de demontage van de ruitenwissers bleek het inbusboutje waarmee de wisser geborgd is, sterke roestvorming te hebben. Hierdoor had mijn inbussleutel geen grip en werd het losdraaien en demonteren van de wisser erg lastig. Ik heb het schroefje met een HSS boortje uitgeboord, een tamelijk drastische manier, maar het kon niet anders. Vandaar ook mijn tip om de kop van het schroefje eventjes met olie / vaseline in te vetten bij de montage.

Montagevoorschrift

Ik krijg veel vragen van mensen die moeite hebben met de montage. En eerlijk is eerlijk: de bijsluiter van de Action is allebehalve duidelijk. Daarom heb ik even een snelle how-to inelkaar gedraaid voor ruitenwissers met een J-vormig uiteinde op de ruitenwisserarm.

De Action-kit heeft drie kunststof montagedelen: Het schanierblokje (1), het borgstuk (2) en de afdekkap (3):

Assemblage Action ruitenwisserOm te beginnen druk je het scharnierblokje (1) op het metalen scharnierpunt (metalen pennetje) van het ruitenwisserblad. Dit samenstel schuif je in het J-vormige uiteinde van je ruitenwisserarm.

Je zult merken dat je het ruitenwisserblad makkelijk weer uit het J-vormige uiteinde kunt schuiven. Dat komt omdat het wisserblad nog niet vastgezet is op de wisserarm. Daarom schroef je nu het borgstuk (2) op het ruitenwisserblad. Dit houdt het wisserblad op zijn plek in de wisserarm. Het schroefje waarmee het borgstukje vastzit, kan gaan roesten, dit kan problemen geven wanneer je het schroefje na een jaar moet losdraaien. Zorg ervoor dat het schroefje een beetje ingevet wordt met olie of vaseline. Dan weet je zeker dat je ‘m ook weer los kunt schroeven.

Als laatste moet je het afdekkapje (3) monteren. Dit is een priegelwerkje (hier merk je de gevolgen van de lage kostprijs), maar het past allemaal wel. Het afdekkapje zet je vast met het ronde pennetje (op de foto in cirkel (3), rechts van het rode pijltje). Dit pennetje gaat door de gaatjes die met de rode pijltjes zijn aangegeven.

9 thoughts on “Duurtest Action ruitenwisser – slot (en montagevoorschrift)

 1. Pingback: Duurtest Action ruitenwissers - update - Carnold.nl

 2. Hallo Carnold, ik heb de 54 cm. bladen van Action 2 jaar en dus zo’n 120.000 km. op mijn vorige Saab gehad, en ik was zeer tevreden, qua werking doen ze niet onder voor de duurdere.
  Ik wilde ze afgelopen week weer halen voor mijn huidige Saab, maar ze zijn veranderd in prijs en verpakking. Staan wel in een mooie rode display in de winkel. Helaas stond mijn maat er niet tussen, al is de prijs nu verdubbeld, ze zijn nog steeds fors goedkoper dan andere aanbieders.

  Gr. Hans.

 3. Ik dacht eindelijk de instructie gevonden te hebben om ze te monteren, maar helaas. De onderdelen die ik er bij in heb zitten komen niet overeen met jouw foto Arnold. Maar ze komen ook niet overeen met de instructie die erbij zit. Het is voor mij een groot raadsel hoe ik die dingen moet monteren. Help!!?

  • Hallo Inez,

   De Action heeft verschillende merken ruitenwisserbladen verkocht, het kan inderdaad kloppen dat jouw set afwijkt van deze. Begrijp ik het goed dat er helemaal geen instructies bij jouw set zitten?

 4. Ik heb een hele tijd zitten klooien om de wisser op de arm te krijgen, omdat achteraf bleek dat het borgstukje nr. 2 al voor gemonteerd was. Dat had ik dus niet gezien.
  Pas toen ik die er afgeschroefd had, kreeg ik de wisser op de arm.
  Daarna nog wel een tijdje zitten prutsen om het schroefje van het borgstukje er weer in te draaien.
  En dat bij min 2C. Maar het is gelukt.

  • Goed om te horen dat je je niet hebt laten kisten door de lage buitentemperaturen, het is inderdaad een klusje dat om het nodige fingerspitzengefühl vraagt. Er zijn sinds deze ruitenwissertest veel nieuwe soorten wisserbladen bijgekomen, en het wordt inderdaad tijd dat ik die ook eens aan een test ga onderwerpen. Tot op heden heb ik geen rare dingen meegemaakt met de Action ruitenwissers, op geen van mijn auto’s. Laat je even weten hoe de wissers bevallen?

   • Dag Arnold,
    Ja ik had dit setje al veel eerder gekocht als reserve voor mijn vorige wagen en zijn dus al weer wat ouder. Mijn wissers waren nu vastgevroren en hadden de geest gegeven. Ze moesten nu dus wel vervangen worden. Heb de nieuwe nu even geprobeerd en ze zijn onhoorbaar en doen het goed. Op mij vorige auto heb ik een een set gehad en die bevielen ook heel goed. Denk dat het nu ook wel weer goed zal bevallen, zeker gezien de prijs-kwaliteit verhouding.

 5. Beste arnold

  Ik heb gisteren gekocht effe goed lezen
  En nu zit hij erop dat ging snel voor de prijs laat ik niet ligen. En nu kijken dat hij goed maakt.

  • De prijs is zeker scherp, en ook de nieuwere Magnum / Valeo zijn prima. Ik zal binnenkort eens een test van de nieuwe wissers schrijven. Hou je ons op de hoogte?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.