Duurtest Action ruitenwissers – update

Duurtest Action ruitenwissers – update

19 juni 2014 6 Door Arnold

Een van de meest gelezen artikelen op Carnold.nl is de duurtest van de Action ruitenwissers. Wekelijks krijg ik via de mail vragen binnen over deze ruitenwissers.Het is hoog tijd om weer eens een update te geven, en daarbij zal ik ook enkele lezersvragen beantwoorden.De Action ruitenwissers zitten nu ruim een halfjaar op de Sunny. We hebben geen noemenswaardige winter gehad, maar de wegbeheerders hebben toch kans gezien om de nodige tonnen pekel op de wegen te strooien. En dat betekent dat de ruitenwissers tussen december en maart flink aan de bak moesten. En ze deden hun werk naar behoren, in elk geval niet minder goed dan ruitenwissers van A-merken.

Inmiddels is het bijna zomer, na een warm maar wisselvallig voorjaar. Hoe hevig het ook regende, de Action ruitenwissers bleven en blijven streeploos wissen. Dankzij de zachte winter vliegen er dit jaar rijkelijk veel insecten rond, en veel daarvan vinden hun Waterloo op het front en de voorruit van de Sunny. Nu zijn ruitenwissers niet het aangewezen middel om de voorruit te ontdoen van dooie muggen, maar desondanks krijgen de Action ruitenwissers de voorruit (met behulp van een goede ruitenwisservloeistof – ook van de Action) prima schoon.

Ik heb de nodige vragen gekregen over de montage van de wissers. Dat is inderdaad even puzzelen omdat er verschillende adapters bij zitten. De bijbehorende handleiding is vrij beknopt en op een klein papiertje gedrukt, dat maakt de montage er niet makkelijker op. Maar met een beetje passen en meten is het goed te doen, je moet hoogstens een stukje uit het afdekkapje zagen zodat het de wisserarm niet in de weg zit.

Een andere vraag ging over de kwaliteit van dat afdekkapje, de vraagsteller vond dat er een beetje fragiel uitzien. Daar ben ik het inderdaad mee eens, het is geen kapje dat je tien keer kunt demonteren en monteren zonder dat het beschadigd. Maar de kwaliteit van het gebruikte materiaal is voldoende. Na 10.000 km zien de kapjes er nog steeds goed uit. Ze zijn niet verkleurd, broos geworden of gescheurd. Het is wel zaak om ze goed dicht te klikken. Bij de achterwisser heb ik dat verzuimd met als gevolg dat die wisser nu zonder afdekkapje door het leven gaat.

De meeste vragen gaan over de levensduur, en die is mij tot nog toe niet tegengevallen. In een reactie op het eerste artikel merkte ‘luc’ op dat zijn Bosch ruitenwissers na een halfjaar vervangen moesten worden. Dat lijkt voor de Action ruitenwissers op de Sunny niet aan de orde te zijn. Momenteel is het weer behoorlijk wisselvallig: afgelopen weekend ruim 25 graden en momenteel is het behoorlijk regenachtig. Ondanks de grote verschillen in warmte en droogte blijven de Action wissers goed wissen: vooralsnog strepen ze niet, ze klapperen niet, ze piepen niet.

U ziet: Carnold is behoorlijk ingenomen met de Action ruitenwissers, maar een kanttekening is op zijn plek: De Sunny heeft tamelijk korte wisserbladen waardoor de aanlegdruk verhoudingsgewijs wat groter is. Ik kan niet oordelen over de kwaliteiten van Action ruitenwissers die circa 10 centimeter langer zijn. Maar ik heb de indruk dat die niet onder doen voor de kleinere exemplaren. Want ook bij windkracht 9 tegen blijven de wissers op de Sunny over de gehele breedte de ruit droog vegen.

De duurtest van de Action ruitenwissers gaat dus nog wel eventjes door. Het eerste halfjaar hebben ze moeite- en streeploos doorstaan! (Het slot en de conclusie van de test lees je hier)