Rijtest Nissan Juke – Echt onderscheidend

Rijtest Nissan Juke – Echt onderscheidend

2 februari 2021 0 Door Arnold

De productplanners van Nissan hebben en scherpe neus voor trends en klantwensen. De Qashqai is daarvan het klinkende bewijs, maar ook kleine broer Juke bleek een schot in de roos. De non-conformistische Juke wist een groot koperspubliek aan te trekken, enerzijds door zijn uiterlijk, anderzijds door zijn rijeigenschappen. De tweede generatie Juke is iets ingetogener gelijnd, maar nog altijd een uitgesproken rijgedrag. Je neemt wat vaker een omweg over leuke binnenwegen.

Als je een succesvol automodel gaat vernieuwen, dan is het zaak om het uiterlijk niet al te ingrijpend te veranderen. Zeker als je een reputatie wilt behouden en opbouwen. Zeg ‘Brutaal’, ‘Sportief’ en ‘Uitgesproken’ en je hebt het imago van de Nissan Juke in drie woorden gekenschetst. Daarmee verschilt de Juke wezenlijk van de Qashqai, de Micra en de Note die uit het gamma verdween. De tweede generatie Juke moest voortbouwen op het image van zijn voorganger, en tegelijkertijd een deel van het koperspubliek van de Note naar zich toetrekken. Dat was best nog wel een uitdaging voor de designers, terwijl de engineers gebruik moesten maken van het Nissan-Renault CMF-B platform en er toch een echte Nissan van moesten maken.

Missie geslaagd

Het werk van het designteam is in elk geval geslaagd: de Juke zul je niet aanzien voor een ander merk of een ander model uit de Nissan-range. De kenmerkende ronde koplampen en de dagrijverlichting zijn onmiskenbaar geïnspireerd op de eerste generatie, de steile voorruit, de hellende achterruit en de uitstulping in de kofferbak zijn details die we allemaal van de eerste Juke herkennen. De grootste wijziging in het ontwerp zijn de liggende achterlichten, die een stuk conventioneler ogen. In de C-stijl is het bekende designtruukje van de Maxima en Micra herhaald: de raamlijn loopt vanaf het achterportier omhoog in een punt en vervolgens weer af richting de achterruit. De zwarte lijst op de C-stijl benadrukt deze lijn, en geeft de illusie van een zwevend dak, samen met de zwarte A- en B-stijlen.

Pagina's: 1 2 3