Toyota RAV4 krijgt update voor 2023

Toyota RAV4 krijgt update voor 2023

22 juni 2022 Uit Door Arnold

De Toyota RAV4 krijgt voor het nieuwe modeljaar een aantal belangrijke updates, deze vernieuwingsronde geldt voor bijna alle uitvoeringen van de RAV4, van de Dynamic tot aan de top of the range plug-in hybride. De meest zichtbare wijzigingen zitten in het interieur: het nieuwe infotainment en instrumentarium. Het infotainment krijgt een nieuw 10,5 inch beeldscherm met een fijnere resolutie en een nieuwe interface (Meer weten over de ontwikkeling van Toyota’s infotainment? Bekijk deze special van Savageese op YouTube). Het systeem integreert naadloos met CarPlay en Android Auto. Ook introduceert Toyota een uitgebreide spraakbesturing voor de bediening van de auto. Met de uitspraak “Hey Toyota” spitst de RAV4 zijn oren en vraagt wat de bestuurder gedaan wil hebben. Als je vervolgens bijvoorbeeld klaagt over de warmte zal het systeem de airco een paar graadjes lager zetten.

Het instrumentenpaneel in de RAV4 is vanaf het nieuwe modeljaar uitgevoerd als beeldscherm, althans als je opteert voor het uitrustingsniveau Dynamic of hoger. Het instrumentcluster met analoge meters is vervangen door een 12,3 inch beeldscherm. Het scherm heeft diverse weergavemodi en kan ook gepersonaliseerd worden.

Uitbreiding Safety Sense

Toyota’s Safety Sense is een belangrijk argument om kopers over de streep te trekken, aangezien het systeem uitermate goed functioneert en omdat het zeer uitgebreid is. Het systeem is met de update uitgebreid met aanrijdingdetectie en kruispuntherkenning. Dat betekent dat de RAV4 op kruispunten tegenliggers herkent en zelfs voetgangers detecteert. Mocht een aanrijding aanstaande zijn, dan onderneemt Safety Sense actie om de aanrijding zo goed mogelijk te vermijden. Sterker nog, Emergency Steering Assist kan stuuracties uitvoeren en ondersteunen om aanrijdingen te voorkomen. Het systeem is op de Plug-In RAV4 uitgebreid met een functie die fietsers en geparkeerde voertuigen herkent en die in de gaten houdt met het oog op uitstappende passagiers. Op deze uitvoering kan Safety Sense ook tegenliggers die op de rijstrook van de RAV4 komen herkennen, in dat geval onderneemt het systeem actie om een ontwijkende manoeuvre in te zetten.

Komende herfst wordt de productie van de vernieuwde RAV4 gestart, tegen het einde van dit jaar zullen ze bij de Nederlandse dealers staan. Overigens, wie de nieuwe RAV4 bestelt kan ook kiezen voor een nieuwe lakkleur: Platinum White Pearl, eventueel met zwart dak. Alleen de fully loaded Adventure wordt niet in deze kleur geleverd.