Toyota Corolla vernieuwd

Toyota Corolla vernieuwd

25 oktober 2022 Uit Door Arnold

De Toyota Corolla wordt met ingang van het nieuwe modeljaar stevig vernieuwd, naast een cosmetische update krijgt de Corolla ook de nieuwste generatie hybride-aandrijving. Dan hebben we het over de vijfde generatie van Toyota’s Hybrid Synergy Drive, die ook in de Corolla Cross geleverd wordt. Meer vermogen, betere prestaties en toch minder uitstoot. Opvallend aan de nieuwste aandrijflijn is het 18 kilo lagere gewicht, dankzij een nieuw ontworpen Power Control Unit. De nieuwe Hybrid Synergy Drive is, net als bij het huidige model, leverbaar met 1.8 en 2.0 liter motor. De 1.8 levert een systeemvermogen van 140 pk en volbrengt de standaardprint naar 100 km/u in 9,2 seconden. De 2.0 heeft daarvoor slechts 7,5 seconden nodig, dankzij een vermogen van 196 pk. Het motormanagement is ook aangepast, met het oog op een natuurlijker respons op de gaspedaalinput. Bij de huidige modelgeneratie is die gericht op een lineaire acceleratie, maar in de nieuwe uitvoering is de acceleratie gekoppeld aan de mate waarin het gaspedaal wordt ingetrapt.

Uitbreiding T-Mate en Safety Sense

Ook T-Mate, Toyota’s combinatie van Safety-Sense en de rijhulpsystemen, houdt een oogje in het zeil als het om de gaspedaalinput gaat. Bij het rijden op lage snelheden monitort T-Mate de gaspedaalinput. Als het pedaal plotseling wordt ingetrapt zal de auto niet onherroepelijk accelereren, dit moet aanrijdingen door onbedoeld intrappen van het gaspedaal voorkomen. T-Mate omvat alle rijhulpsystemen en werkt samen met Safety Sense. Dit zeer geavanceerde veiligheidspakket is standaard op elke Corolla (en andere Toyota’s). Het ondersteunt de auto actief om aanrijdingen te vermijden bij het nemen van een bocht op een kruispunt. Emergency Steering Assist kan nu reageren op tegenliggers. Nieuw in Safety Sense is de Safe Exit Assist. Dit systeem geeft een waarschuwing als er een deur geopend wordt terwijl er verkeer aan die zijde van de auto nadert. Ook nieuw is een Rear Seat Reminder van T-Mate, deze geeft een signaal om de achterbank te inspecteren bij het verlaten van de auto. Zo wordt er nooit iets of iemand onbedoeld vergeten op de achterbank. Over-the-air software-updates houden de functies gedurende de levensduur van de auto up-to-date en maken het mogelijk om nieuwe toe te voegen.

Nieuw front, nieuwe achterzijde voor GR Sport

Naast alle technische updates is het design van de Corolla ook opgefrist. De meest opvallende wijziging is het hertekende front. De koplampen, grille en mistlampomlijsting is volledig nieuw. Voor het nieuwe modeljaar  zijn ook nieuwe velgen beschikbaar, evenals twee nieuwe lakkleuren: Juniper Blue en Ash Grey metallic. Dit zijn de kleuren die op de foto’s getoond worden.

Ook de Corolla ontkomt niet aan nog meer beeldschermen, het centrale beeldscherm heeft een nog hogere resolutie en een schermdiameter van 10,5 inch. In het instrumentarium monteert Toyota een 12,3 inch beeldscherm, dit scherm kan door de bestuurder zelf ingesteld en ingericht worden, maar het kan ook variëren met de rijmodus. De nieuwe beeldschermen zijn niet de enige digitale aanpassing aan de Corolla, de MyT-app is ook uitgebreid met een aantal functies. Met deze app kan de voertuigstatus uitgelezen worden en kunnen de deursloten en climate control bediend worden.

De populaire GR Sport ontsnapte evenmin aan de vernieuwingsdrang van de Toyota-designers: deze uitvoering krijgt nieuwe 18 inch velgen, een nieuwe achterbumper en nieuwe hoofdsteunen. Nieuwe hoofdsteunen? Jazeker, in de lederen bekleding van de hoofdsteunen wordt het GR-logo in reliëf aangebracht,  een mooie en subtiele touch in het sportieve interieur. In de bijgevoegde prijslijst zijn alle prijzen en de volledige uitrusting terug te vinden. De vernieuwde Toyota Corolla staat in het tweede kwartaal van 2023 bij de dealers, hij is leverbaar vanaf € 33.995. Wie niet kan wachten: hij is per direct te bestellen!

13 artikel(en) « van 13 »