Toyota C-HR is compleet nieuw

Toyota C-HR is compleet nieuw

26 juni 2023 Uit Door Arnold

Aan het einde van het jaar staat hij bij de dealers, je kunt kiezen uit drie aandrijfopties en hij deelt zijn techniek met de nieuwe Prius. De eerste Toyota die liet zien dat ‘No more boring cars’ menens was is compleet vernieuwd. De nieuwe Toyota C-HR is vandaag onthuld.

Als je vluchtig langs de foto’s van de nieuwe C-HR kijkt dan lijkt het of de AygoX een groeispurt heeft gehad. Maar eigenlijk gaf de C-HR Prologue concept al een kijkje onder de sluier, de C-HR ziet er uit als een conceptcar, maar dit is toch echt hoe hij over een paar maanden bij de dealers staat. De Coupé High Rider was bij zijn introductie een behoorlijk gedurfde auto, niet alleen ten aanzien van zijn ontwerp, maar ook omdat de C-HR de praktische kant moest inschikken voor het design. Iets wat we tot dan toe niet gewend waren van Toyota. De tweede generatie C-HR zet die trend voort: het ontwerp is gedurfd en vooral in two-tone design is het een zeer uitgesproken en karaktervolle auto.

Het front, en dan vooral de koplampen lopen in de pas met die van de Prius, de achterzijde heeft duidelijke verwantschap met de bZ4X, en het interieur oogt vertrouwd voor Toyota / Lexus-rijders. De rode lichtstreep op de achterspoiler wordt onderbroken door een verlicht merk- en type-embleem – en daarmee heeft Toyota een primeur. De maximale velgmaat waarmee de C-HR geleverd wordt is 20 inch. De ontwerpers en engineers hebben niet alleen oog gehad voor het globale esthetische ontwerp, ze hebben ook veel zorg besteed aan technische details van de carrosserie. In het persbericht noemt Toyota nadrukkelijk de fijne carrosserienaden, de integratie van sensoren en camera’s in het ontwerp, en de plaatsing van de ruitensproeiers.

Over het infotainment en de veiligheidssystemen hoeven we het eigenlijk niet te hebben: die is uitgebreid en bekend van andere nieuwe Toyota’s (en alle Toyota’s zijn behoorlijk fris). Wat zeker noemenswaardig is, is het feit dat Toyota haar nek uitgestoken heeft om zoveel mogelijk hergebruikte materialen toe te passen: De stoelbekleding wordt gemaakt uit gerecycled PET-garen, de bumpers zijn van een voorgekleurde hars gemaakt, daarmee is minder lak nodig bij het spuiten, en de carrosserielak wordt van een nieuwe watergedragen laksoort gemaakt. Oh ja: het stuurwiel is met een nieuw synthetisch leer bekleed.

De bekende – en recent geüpdate – vijfde generatie Hybrid Synergy Drive vormt de basis voor de aandrijflijnen. Voor de nieuwe C-HR is keuze uit de 1.9, de 2.0 en de 2.0 PHEV. Die laatste is voorzien van een geofencing functie waarbij de auto automatisch in EV mode schakelt in emissiezones.

Twee Première Editions

Ter gelegenheid van de introductie heeft Toyota twee Première Editions in het leven geroepen: de GR Sport Première Edition en de Première Edition. De GR Sport P.E. krijgt een speciale grille, 20 inch velgen, zwarte sierdelen in het interieur, sportstoelen, een head-up display en een premium JBL audiosysteem. De ‘reguliere’ Première Edition krijg lederen bekleden, een head-up display en een panoramadak.

38 artikel(en) « van 38 »