Nieuwe Toyota Prius gepresenteerd

Nieuwe Toyota Prius gepresenteerd

16 november 2022 Uit Door Arnold

Vandaag heeft Toyota de vijfde generatie Prius onthuld, de stamvader van de oer-hybride zet de kernwaarden van de Prius verder voort. Aerodynamica, efficiency en ruimte – sinds de Prius 2 maakt dat deze modelserie geliefd bij een wereldwijd publiek. Elke daaropvolgende modelserie voegde daar een nieuw aspect aan toe. De Prius 3 werd leverbaar als Plug-In, de Prius 4 voegde er rijplezier aan toe. En de Prius 5? Wel, bekijk ‘m eerst eens goed (want we hebben nog niet zoveel technische informatie): het is een prachtige auto geworden!

Het ontwerp van de Prius 5 breekt met dat van zijn voorganger en zoekt de aansluiting met de tweede en derde modelgeneratie die sterk inzetten op aerodynamica. Het silhouet van de nieuweling loopt in de pas met die bouwseries. De kenmerkende Kamm-tail lijkt wat afgezwakt, maar de dubbele achterruit is gebleven. De verticale achterlichten, die zo kenmerkend waren op het uitgaande model, zijn vervangen door een horizontale lichtbalk die over de gehele breedte van de achterzijde loopt.

Het front loopt in de pas met andere Toyota-modellen: de koplampen en de dagrijverlichting hebben kenmerken van de Corolla en Aygo. Optisch is de Prius ook minder smal, dat komt doordat de auto 5 centimeter lager is. Het hoogste punt van het dak ligt ook verder naar achter, dit draagt bij een de coup├ę-achtige lijn. Het is niet alleen de geringere hoogte waardoor de Prius 5 breder oogt: hij is 22 millimeter breder dan voorheen en… 46 millimeter korter.

Over de techniek weten we nog niet heel veel. Het systeemvermogen ligt op (maar liefst) 223pk, dat is 100 pk meer dan de huidige Prius. De tweeliter benzinemotor levert 148 pk en krijgt ondersteuning van een 160 pk sterke elektromotor. Die wordt gevoed vanuit een 13,6 kWh Lithium-ion accu. Volgens Toyota is de EV-actieradius 50% groter dan bij de Prius 4.

 

Dan het interieur: het meest opvallende kenmerk – vanuit het perspectief van de bestuurder – is het beeldscherm boven de stuurkolom. Daarmee neemt de Prius 5 afscheid van het centrale instrumentarium, iets waarover veel Prius-rijders niet rouwig zullen zijn. Een 7 inch beeldscherm zit recht in de zichtlijn van de bestuurder waardoor deze de ogen beter op de weg kan houden. Toyota heeft het interieur ingedeeld volgens een “Island architecture” filosofie, het is opgedeeld in het totale interieur (de gebruikte materialen zijn hoogwaardiger), de bestuurdersmodule en het zwevende instrumentenpaneel. In het tweede kwartaal van 2023 wordt de nieuwe Prius in Europa ge├»ntroduceerd. In de aanloop zal Toyota meer bekendmaken over de techniek, daarover lees je te zijner tijd meer over op Carnold.nl.