Test Action Magnum ruitenwissers

Test Action Magnum ruitenwissers

28 september 2017 67 Door Arnold

Uit onze ludieke Action ruitenwisser test blijkt dat de Action ruitenwissers over het algemeen heel goed voldoen. Niet alleen Carnold himself, maar ook vele lezers geven hun blijk van waardering over deze zeer betaalbare ruitenwissers. Action heeft intussen het aanbod aangepast, tegenwoordig kun je alleen nog de Magnum ruitenwisserbladen van Valeo kopen. Tijd voor een nieuwe test!

OEM kwaliteit

Valeo is een gerenommeerd OEM leverancier. Dat staat voor Official Equipment Manufacturer en het betekent dat Valeo rechtstreeks aan de fabrikant levert voor de eerstelijns montage. Oftewel: Op veel nieuwe auto’s zitten onderdelen (niet uitsluitend ruitenwissers) van Valeo.

Action ruitenwissers monteren

De vorige ruitenwisserbladen op Carnold’s Nissan waren aan vervanging toe, en dus is de eer aan de Magnum ruitenwisserbladen om zich te bewijzen. Een veelgestelde vraag die via de Carnold.nl mail binnenkomt luidt: “Hoe monteer ik de ruitenwissers?” Daar is lastig een eenduidig antwoord op te geven, omdat er diverse montagemethodes zijn. Dat wil zeggen: er zijn verschillende soorten ruitenwisserarmen bij autofabrikanten. Valeo heeft op de achterzijde van de verpakking voor elk type een montage-instructie geprint. Helaas zijn de fotootjes wat pietepeuterig en daarom krijgen jullie van Carnold.nl de uitvergroting kado.

In de verpakking vind je een ruitenwisserblad en drie koppelstukken. Het koppelstuk verbindt het wisserblad met de ruitenwisserarm, je hebt slechts één koppestuk nodig. Welk koppelstuk je nodig hebt, hang af van het type ruitenwisserarm op je auto. Dit zijn de drie koppelstukken, type 3 zit al op het wisserblad gemonteerd:

Op de achterzijde kun je zien welk type koppelstuk je nodig hebt per soort wisserarm. Voor type A heb je koppelstuk 1 nodig. Je klikt het koppelstuk op het wisserblad, en vervolgens haak je het wisserblad in het koppelstuk en drukt het dicht:

Voor wisserarm type B heb je koppelstuk 1 en 2 nodig. Je klikt koppelstuk 1 op het wisserblad, en daarna schuif je koppelstuk 2 daarin en drukt het naar beneden (stap 3). Vervolgens schuif je het samengestelde koppelstuk in de wisserarm (stap 5 en 6):

Voor ruitenwisserarm type C gebruik je hetzelfde stel koppelstukken als bij type B. Allen de montage op de ruitenwisserarm is anders: bij dit type schuif je het koppelstuk over het pennetje van de wisserarm. Daarna leg je het wisserblad vlak op het raam. Het is gewoon een kwestie van inhaken:

Wisserarm type D maakt ook gebruik van koppelstuk 1, in combinatie met een tweede koppelstuk. Dat zat niet in de verpakking, om de simpele reden dat de korte (50 cm) wisserbladen niet gebruikt worden in combinatie met dit type wisserarm:

Tot slot is er  nog wisserarm type H. Deze maakt gebruik van koppelstuk type 3. Deze klik je op het wisserblad waarna je het koppelstuk in de wisserarm haakt:

In de praktijk ziet dat er zo uit:

Eerste indruk Action Magnum ruitenwissers

De eerste indruk van de Magnum ruitenwissers is goed: de bevestiging van de koppelstukken op het wisserblad is solide, en het koopelstuk haakt ook goed vast in de wisserarm. Bij eerdere typen Action ruitenwissers zat er een ‘brug’ op het wisserblad gelijmd, en dat wilde wel eens losbreken. Dat is uitgesloten bij deze Magnum wisserbladen. De wisserbladen liggen goed aan op het raam en vegen geruisloos en streeploos schoon. Ook bij zware regenval voldoen de ruitenwissers erg goed. Hoe lang en hoe goed ze blijven vegen, zal de nieuwe duurtest moeten uitwijzen.