Sunderland epicentrum EV productie Nissan

Sunderland epicentrum EV productie Nissan

1 juli 2021 Uit Door Arnold

Nissan kondigde groot en belangrijk nieuws aan: de Sunderland plant wordt uitgebreid met een accufabriek en er wordt een nieuwe elektrische crossover gebouwd. Nissan investeert met partners een miljard pond (ruim 1,17 miljard euro) in de fabriek. Hiermee is de productie van Nissans in Groot-Britanniƫ en de werkgelegenheid van 6.500 medewerkers voor tientallen jaren veiliggesteld. Het nieuwe productiecentrum krijgt de naam EV36Zero.

Er valt na de persconferentie van vanochtend vroeg veel te verwerken, de uitbreiding van de fabriek levert honderden extra banen op, en de aankondiging van een nieuwe elektrische crossover komt ook onverwacht. Momenteel worden de Juke, Qashqai en de Leaf in Sunderland gebouwd, de nieuwe Ariya zat al in de pijplijn en daar wordt nog een volledig elektrische auto aan toegevoegd. Dit model is voorlopig nog naamloos. Nissan zegt dat er 900 nieuwe banen binnen de fabriek ontstaan door het nieuwe model, buiten de fabriek zal dit nog eens 4.500 banen opleveren.

De nieuwe accufabriek zal jaarlijks 9GWh (GigaWattuur) aan capaciteit produceren, als alles naar verwachting draait, dan kan deze productiecapaciteit uitgebreid worden naar 35 GWh. Dat zal rond 2030 zijn, er is een extra investering van bijna 2 miljard pond gereserveerd voor die uitbreiding. Overigens komt die investering uit de zakken van Nissans Chinese partner Envision AESC, net als een de helft van de vandaag aangekondigde investering.