Rij-impressie Toyota Yaris GR Sport

Rij-impressie Toyota Yaris GR Sport

22 februari 2023 Uit Door Arnold

Halo Cars zijn auto’s met een uitstraling en eigenschappen die de merkwaarden nadrukkelijk uitdragen, en het Toyota-concern heeft ze ook. Binnen Lexus is die rol weggelegd voor de onvolprezen LFA en de schitterende LC, deze beide modellen zijn de vaandeldragers van hoogwaardige techniek, verfijnde productietechnieken, luxe en sportiviteit. Zelfs in de kleinste Lexus, de UX, vind je hints naar de LC. Bij Toyota vind je de Halo car niet bovenaan het gamma (toegegeven, de Supra is een begerenswaardige auto), maar onderaan, in de vorm van de GR Yaris. Deze kleine donderstraal mocht het spits afbijten voor toekomstige GR-modellen van Toyota. Waar de Lexus LC een aura van luxe en hoogwaardigheid van bovenaf laat stralen, daar laat de GR Yaris van onderaf een vurig vlammetje branden dat weerspiegelt in de dynamiek die we sinds “No more boring cars” in elke Toyota terug zien. En sinds de introductie van de GR Sport als topuitvoering van de modelreeksen, wordt de status van het GR label nog sterker benadrukt. De betekenis van Gazoo Racing voor de merkreputatie is een belangrijke nalatenschap van (de binnenkort scheidend) topman Akio Toyoda. De Yaris GR Sport gaat verder dan extra uitrusting en een boel badges, zo blijkt na een week rijden.

Met de GR Yaris heeft Toyota geen half werk geleverd, er is ontzettend veel zorg aan deze homologatie-special besteed, maar het succes van deze kostbare Yaris zal zelfs Toyota verrast hebben. Ik heb het genoegen niet gehad om met die uitvoering te rijden, maar laten we wel wezen: dankzij het TNGA-B platform rijdt elke Yaris buitengewoon goed. Het is een van de fijnst rijdende B-segmenters, en zelfs de AygoX die een aangepaste uitvoering van het platform heeft, is een fijn rijdende auto. Kortom: is de GR Yaris buiten bereik, dan heb je aan de reguliere Yaris nog altijd een fijn sturende auto die meer dan adequaat gemotoriseerd is. En als je door de haartjes van je ogen kijkt, dan is er niet veel fantasie nodig om een GR Yaris in je bread and butter Yaris te zien. In het geval van de Yaris GR Sport is de verwantschap met de halo car nog duidelijker. Sterker nog, tijdens de testweek zagen jeugdige autospotters de testauto aan voor de GR Yaris. En laten we wel wezen: de GR Sport ziet er kek uit, terwijl hij uiterlijk slechts subtiel is aangepast. De GR-badges zijn klein, maar niet te missen. De grille met chrome-elementen springt al wat meer in het oog, het is chique en sportief. Maar de 18 inch velgen met rode accenten zijn de belangrijkste hint naar de sportieve inborst van deze Yaris. Ze geven behoorlijk veel dynamiek aan het toch al vlotte uiterlijk van de Yaris.

Fraaie, maar vooral goede sportstoelen

In het interieur vind je overal en nergens GR-logo’s : de instaplijsten, hoofdsteunen, displays, startknop, stuurwiel en in het instrumentencluster. De sportstoelen zijn afgewerkt met synthetisch leer, microsuède op de zitvlakken en rode stiksels. Voor het overige loopt het interieur in de pas met de overige topuitvoeringen van de Yaris. Met name de microsuède bekleding op de stoelen is een gouden greep, deze stof zit en voelt als Alcantara, en heeft de prettige eigenschap dat je niet gaat glijden. Je zakt niet weg onder het rijden, zoals op leer of reguliere stof. De GR Sport staat voor € 33.795 in de prijslijst, de testauto is voorzien van het Premium Pack, met glazen dak (niet openend, met handmatig zonnescherm), JBL Premium audio, stuurverwarming en een head-up display. Dit pakket kost € 1.597.

Belangrijkste aanpassingen onderhuids

De GR Sport uitvoering gaat verder dan uiterlijke wijzigingen, Toyota heeft ook het onderstel en de besturing aangepast. De schokdempers rondom zijn aangepast, de veren achter zijn stijver, de besturing is directer en minder sterk bekrachtigd, en er zijn extra verstevigingen aan de carrosserie aangebracht. In Nederland wordt de Yaris GR Sport uitsluitend als Hybrid geleverd, voor andere markten is er een handgeschakelde 1.5 niet-hybride beschikbaar. Die uitvoeringen zijn bovendien voorzien van rev-matching. Oh, en de getoonde kleur is Dynamic Grey, een speciale lakkleur voor deze uitvoering.

Pagina's: 1 2