Nieuwe Mitsubishi ASX aangekondigd

Nieuwe Mitsubishi ASX aangekondigd

27 januari 2022 Uit Door Arnold

Een verheugend persbericht van Mitsubishi in de Carnold.nl-mailbox: er komt een nieuwe ASX! Vorig jaar verdween de ASX stilletjes uit de showroom, en dat gat werd deels door de Eclipse Cross opgevuld. Voor trouwe ASX-rijders is er goed nieuws, begin volgend jaar staat een compleet nieuw model in de showroom. Van de eerste generatie verkocht Mitsubishi er maar liefst 380.000 exemplaren.

Hybride en Plug-In

De nieuwe ASX wordt leverbaar met verschillende aandrijflijnen, waaronder een Hybride en Plug-In Hybride. Het woord ‘waaronder’ laat ruimte voor speculatie, want is er ook een derde, niet-hybride aandrijving op komst? Dat is nog even afwachten. Het is overigens geen verrassing dat de nieuwe ASX in Europa gebouwd zal worden, in de Renault-fabriek in Valladolid. Nadat Mitsubishi had aangekondigd dat het merk terug zou treden uit Europa, werd dat besluit vrij snel herzien. Dat besluit was overigens ingegeven door de zeer strikte eisen voor de Europese typekeuring, en vooral de daarmee gepaard gaande kosten. Door de bescheiden verkoopcijfers van Mitsubishi zou het ontwikkelen van een nieuw model voor de Europese markt niet kostendekkend zijn. Kennelijk had Mitsubishi niet gerekend op de kracht van samenwerking in de vorm van de Nissan-Mitsubishi-Renault alliantie, daar zijn gemeenschappelijke platforms beschikbaar die zich prima lenen voor Mitsubishi-modellen.

Van C- naar B-segment

De nieuwe ASX wordt dan ook gebouwd op het CMF-B platform. Ook de Nissan Juke en Note worden op dit platform gebouwd. Dat betekent ook dat de nieuwe ASX als B-segment crossover in de markt gezet wordt, waar het uitgaande model een echte C-segmenter was. Op die manier is er ook een duidelijk onderscheid met de Eclipse Cross.

Frank Krol, CEO van Mitsubishi Motors Europe, zegt: “Mitsubishi Motors heeft een rijke SUV-historie en was met de Outlander PHEV de eerste fabrikant die een Plug-in Hybride SUV aanbood. Inmiddels is daar de Eclipse Cross PHEV bijgekomen. Het SUV-segment blijft maar groeien, zeker in Europa. Nu ook Plug-in Hybrides steeds gangbaarder worden, bouwen we met de nieuwe generatie ASX voort op ons erfgoed. We kijken ernaar uit om onze huidige en toekomstige klanten een zeer aantrekkelijk nieuw model aan te bieden.”