Mazda2 Hybrid – Nieuw, met een vertrouwd gezicht

Mazda2 Hybrid – Nieuw, met een vertrouwd gezicht

6 december 2021 Uit Door Arnold

Een opvallend bericht in de redactie-mailbox: Mazda introduceert de Mazda2 Hybrid. Hoe heeft Mazda de ontwikkeling van een full-hybrid zo goed onder de pet weten te houden? Heel simpel: door samen te werken met Toyota. De Mazda2 Hybrid is een zelfstandig model, naast de bestaande Mazda2 die gewoon leverbaar blijft. De 2 Hybrid is een Toyota-afgevaardigde die de honneurs voor Mazda waarneemt. En dat is een slimme zet van Mazda.

De Mazda2 Hybrid is een compleet nieuw en zelfstandig model binnen de Mazda line-up, Mazda is bij Toyota te rade gegaan om op de lange termijn te kunnen voldoen aan de emissie- en verbruiksvereisten voor de complete line-up. Dat heeft alles te maken met de rekenkundige modellen die overheden gebruiken om een gemiddelde uitstoot van alle modellen van een fabrikant te becijferen. Daarbij maakt het niet uit hoeveel exemplaren er van een model verkocht worden, elk model dat een fabrikant in de prijslijst heeft staan wordt opgenomen in de calculatie. Zuinige modellen drukken de gemiddelde uitstoot enorm, en zijn om die reden heel interessant om in de prijslijst op te nemen. Suzuki doet hetzelfde met de Swace, en zoals uit die test blijkt, misstaat een dergelijke compliance car helemaal niet in de Suzuki line-up.

Mazda en Toyota hebben al langere tijd een samenwerking op meerdere fronten, en die samenwerking heeft nu de Mazda2 Hybrid voortgebracht. Deze wordt bij Toyota gebouwd (in Frankrijk, naar ik meen) en krijgt daar de nodige Mazda-logo’s opgeplakt. Uiteraard zijn er vele kleine verschillen, maar om die te vinden moet je de Yaris en de 2 naast elkaar zetten.

De grootste verschillen zitten waarschijnlijk in de opbouw van de uitvoeringen, uitrusting en prijzen. De Mazda2 Hybrid zal in minder uitvoeringen leverbaar worden dan de Yaris, en onderling zullen er verschillen zitten in prijzen en de uitrusting. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de licentie voor het navigatiesysteem, in de Suzuki-versies van Toyota-modellen ontbreekt de onboard navigatie. Een ander verschil zit ‘m in de bekledingsstoffen, en dat vooral in de dessins en kleuren. Ook op dat punt verschilt de Mazda2 Hybrid van het Toyota-zustermodel.

Qua design loopt de Mazda2 Hybrid niet veel uit de pas met de reguliere Mazda2: beide hebben een bol snoetje en dezelfde countouren. Een andere – zeer belangrijke – overeenkomst is het rijgedrag, en dan vooral de rijdynamiek. In dat opzicht misstaat het TNGA-B onderstel niet tussen alle heel fijn rijdende Mazda’s.

Over de opbouw van de uitvoeringen en de prijzen heeft Mazda nog niets bekendgemaakt, we weten alleen dat de Mazda 2 Hybrid in het voorjaar van 2022 bij de Mazda-dealers staat. Uiteraard kun je het nieuws over dit model via Carnold.nl blijven volgen.

26 artikel(en) « van 26 »