Mazda2 vernieuwd voor 2022

Mazda2 vernieuwd voor 2022

16 augustus 2021 Uit Door Arnold

De Mazda2 is een oudgediende in het B-Segment, om de concurrentie weerstand te bieden heeft Mazda de 2 stevig opgefrist. De techniek werd gefinetuned en het design werd op details aangepast. Apple Car Play is vanaf nu standaard op de Mazda2 en er komt een speciale uitvoering: de Homura Special Edition.

Het design is heel subtiel aangepakt, de koplampen, de grille en de verchroomde lijst zijn gewijzigd ten opzichte van de huidige versie. De sierlijst van de grille loopt verder door in de koplampen waardoor de Mazda2 een breder en steviger aanzien heeft. Elke Mazda2 heeft nu led-koplampen standaard. De lichtmetalen velgen hebben nu een iets andere kleur waardoor de 2 er hoogwaardiger uitziet. Ook zijn er twee nieuwe lakkleuren beschikbaar: Platinum Quartz en Deep Crimson. De eerste is een stralende wit / parelmoer kleur met een zijde-achtige lichtweerkaatsing. Deep Crimson is en variatie op Mazda’s fraaie Soul Red lakkleur.

Interieurupdates

Ondanks het feit dat de Mazda2 een van de oudere modellen in het B-segment is, heeft de 2 een van de fraaiste en meest doordachte interieurs in dit marktsegment. Met de 2022-modelupdate heeft Mazda het materiaalgebruik en de afwerking naar een hoger plan getild. Belangrijkste nieuws is de komst van CarPlay als standaard voorziening in de 2. Uitvoeringen met lederen bekleding zijn leverbaar in een blauw-grijze kleurtoon die wijzigt met de lichtinval, kies je voor synthetisch leer (Granlux), dan krijg je de fraaie witte accentkleuren op het dashboard. De uitvoeringen met stoffen bekleding krijgen met de modelupdate een hoogwaardiger bekledingsstof. De marineblauwe stof wordt gecombineerd met een donker zilver waardoor het interieur ruim lijkt.

Het interieur profiteert ook van de verbeterde isolatie waardoor de geluidsdruk onder het rijden minimaal blijft. Mazda monteert een dikkere, meer isolerende hemelbekleding, nieuwe isolatiematten in de achterste wielkuipen en verbeterde deurrubbers. Dit alles resulteert in een lagere geluidsdruk tijdens het rijden. Dit zijn overigens wel noemenswaardige verbeteringen, zeker in de lifecycle van de Mazda2, omdat het geen goedkope aanpassingen zijn.

Homura Special Edition

Om de introductie van de vernieuwde Mazda2 te vieren heeft Mazda een speciale uitvoering in het leven geroepen: de Homura Special Edition. Dit model is herkenbaar aan de zwarte velgen en spiegelkappen, de Homura krijgt zwarte interieurbekleding mee en speciale rode kleuraccenten zoals het stikwerk en de sierringen rond de ventilatieroosters.

Motorupdates

De vernieuwde Mazda2 is leverbaar met de bekende 1.5 SkyActiv motor, in verschillende vermogens en eventueel met mild-hybrid techniek. De instapversie is de 75 pk variant die gekoppeld wordt aan een handgeschakelde zesbak. Een trede hoger staat de 90 pk versie. Dan zijn er de mild-hybrid versies, de e-SkyActiv 90 en 115. Uiteraard duiden die getallen het motorvermogen in pk’s aan. Mazda heeft de 1.5 motor een stevige technische update gegeven in de vorm van Mazda’s Diagonal Vortex Combustion techniek en het verhogen van de compressieverhouding tot 15:1 (dat was 14:1). Daarmee steeg het rendement van alle vermogensvarianten, het verbruik daalde met 6,8% en de CO2-uitstoot daalde tot 12%. Ook profiteert de Mazda2 van de SkyActiv-X techniek: het motormanagement beschikt nu over de rekenkracht van Mazda’s revolutionaire motor-ECU. Hierdoor verbeterde het reactievermogen bij plotselinge acceleraties. De 75 pk motor heeft een maximaal koppel van 143 Nm bij 3.500 toeren, de 90 en 115 pk versies (dus ook de mild-hybrid) hebben 151 Nm koppel bij 3.500 toeren.