Lexus UX vernieuwd

Lexus UX vernieuwd

16 mei 2022 Uit Door Arnold

De Lexus UX is weliswaar de benjamin in de modelreeks van het merk, maar door de komst van veel nieuwe modellen is de vier jaar oude UX ook meteen een oudgediende. Reden voor Lexus om de UX een opfrisbeurt te geven, waarbij de komst van een nieuw infotainment, een nieuwe uitvoering en nieuwe lakkleuren het belangrijkste nieuws is. De bestaande aandrijflijnen blijven ongewijzigd, en ook de UX 200 blijft leverbaar. Oh ja, ook de UX krijgt 10 jaar garantie.

Het nieuwe infotainment is een belangrijke update – veel bestuurders konden maar matig uit de voeten met de unieke Lexus-controller. Het nieuwe systeem werkt veel sneller, is intuïtief te bedienen en biedt meer functies. Afhankelijk van de uitvoering krijgt de nieuwe UX een 8- of een 12 inch beeldscherm dat als touchscreen uitgevoerd is. Om de bediening te vereenvoudigen is het scherm ruim 14 centimeter dichter bij de bestuurder geplaatst. Met de komst van het nieuwe infotainment doet ook de Lexus-assistent zijn intrede in de kleinste Lexus. Met het spraakcommando ‘Hey Lexus’ kan de bestuurder direct een opdracht geven of een vraag stellen. Het systeem is connected en opereert in een cloud-omgeving. Hiermee kan actuele en real-time informatie opgeroepen worden, zoals weersverwachtingen, brandstofprijzen en verkeersinformatie. CarPlay werkt draadloos met het systeem, en Android Auto is uiteraard ook beschikbaar.

Met de modelupdate wordt ook een nieuwe lakkleur leverbaar: Sonic Platinum. Deze lak wordt met een ‘sonische technologie’ aangebracht waardoor de laklaag zeer dun is en waarbij de metaalschilfers zeer gelijkmatig over de lak verdeeld worden. Het effect hiervan is dat de lak een diepte- en schaduwwerking krijg waardoor de een zeer diepe glans krijgt. Voor de F Sport Design en – Line bestaat nu de mogelijkheid om de Lexus UX als Bi-tone te bestellen, waarbij het dak in het zwart gespoten wordt.

F Sport Design en F Sport Line

De F Sport Design is een nieuwe uitvoering voor de Lexus UX. Deze uitvoering biedt een stylingpakket van de F Sport uitvoering, dat betekent een unieke grille met het Lexus L-motief en een verchroomde rand. Het motief is terug te vinden in de mistlamproosters, die een afwijkende plek hebben in de F-Sport voorbumper. Ook de achterbumper is uniek voor de F Sport Design. Voorts krijgt deze UX 18 inch lichtmetalen velgen met een 10-spaaks ontwerp. De stoelen en achterbank zijn bekleed met synthetisch leer, waarbij de voorstoelen verwarmd zijn. Een tweezone climate control met Nanoe luchtzuivering is ook standaard, net als full-led koplampen, een achteruitrijdcamera en zwarte dakrails en -spoiler.

Dan de F Sport Line, deze uitvoering is nu standaard voorzien van adaptieve schokdempers, dit is nu nog optioneel. De adaptieve dempers worden gecombineerd met straffere stabilisatorstangen waardoor het rijgedrag in bochten enorm verbeterd. Tussen neus en lippen door meldt Lexus in het persbericht dat de carrosserie aangepast is voor meer torsiestijfheid, niet alleen de F Sport Line, maar alle modellen krijgen deze aanpassing. In het najaar staat de nieuwe Lexus UX bij de Nederlandse dealers, de prijzen worden binnenkort bekendgemaakt.