Suzuki Swift evolueert

Suzuki Swift evolueert

7 maart 2017 Uit Door Arnold

Suzuki_Swift_1Met de nieuwe Suzuki Swift komt er bijna een eind aan het nieuwe modellenoffensief dat Suzuki twee jaar geleden inzette. Volgens Suzuki is de nieuwste Swift ‘Swifter’ dan ooit. Om het met de woorden van chef-ingenieur Masao Kobori te zeggen: “We willen dat mensen instappen en het gas intrappen”. De sportiviteit is gebleven, het rijplezier ook. We nemen de nieuwe Swift eens goed onder de loep.

 

De Swift is van oudsher een fijn rijdersautootje: fijne versnellingsbakken, drehfreudige motoren, fijne besturing en een zeer plezierig onderstel. Suzuki is zich er goed van bewust dat dat de redenen zijn dat het koperspubliek zich zo aan de Swift hecht, en daarom is het Swift-DNA geen spat veranderd. De nieuwe Swift weegt slechts 815 kilo. Heel veel foto’s hebben we nog niet gekregen, maar het is duidelijk dat de Swift trouw blijft aan het markante design dat met de vierde generatie werd ingezet. De daklijn, de koplampen en de achterkant maken dat je ook de nieuweling direct als Swift herkent. De Swift is 3,84 lang, 1,73 breed en 1,49 hoog. Daarmee is korter, lager en breder dan de huidige Swift. De wielbasis groeide met 2 centimeter, dit komt vooral ten goede van de ruimte in het interieur.

Suzuki_Swift_2Nieuwe 1.0 BoosterJet met SHVS

De Swift wordt leverbaar met de bekende 1.0 BoosterJet, 1.2 DualJet en de 1.2 SHVS die we kennen uit de Baleno en de Ignis. Belangrijk nieuws is de komst van de 1.0 BoosterJet gecombineerd met de SHVS hybridetechniek. Gezien de prestaties van de 1.0 BoosterJet in de Baleno, en de zuinigheid van de SHVS in de Ignis, zal deze motor wel eens voor een grote verrassing kunnen zorgen.

Nieuwe veiligheidstechnieken

Als eerste Suzuki krijgt de nieuwe Swift camera, laser en radartechniek voor de veiligheidssystemen. Zowel remassistent, automatische (nood)rem, de rijbaan- een grootlichtassistent maken gebruik van deze functie, maar de Swift krijgt ook een adaptieve cruise control! We hoeven niet lang te wachten op de komst van de nieuwe Swift, over een dikke maand staat hij al bij de Nederlandse dealers.