ProPilot in de vernieuwde Nissan Qashqai

7 maart 2017 Uit Door Arnold

Zojuist is de vernieuwde Nissan Qashqai onthuld op de Autosalon van Genève. Nieuw exterieur, verbeterd interieur en de komst van ProPilot moeten de koppositie van Nissan in het crossover-segment versterken. Carnold zet de belangrijkste feiten en cijfers voor je op een rijtje.

De vernieuwde Qashqai is goed te onderscheiden van het huidige model. Het front is namelijk compleet opnieuw getekend, en ook aan de achterzijde zien we subtiele, maar duidelijke wijzigingen. Werkelijk de gehele snoet van de Qashqai is nieuw: grille, bumper, koplampen. Ook de motorkap van de Qashqai is nieuw, niet bepaald een budget-facelift dus. Naar eigen zeggen draagt het vernieuwde uiterlijk bij aan de hoogwaardige (om het woord ‘premium’ maar eens niet te gebruiken) uitstraling van de QQ. Nissan heeft twee nieuwe lakkleuren ontwikkeld, de op de foto’s getoonde Vivid Blue en Chestnut Bronze. Ook de velgen, variërend in diameter van 17 tot en met 19 inch, zijn helemaal nieuw. Het uiterlijke onderscheid met het huidige model is niet te missen.

Interieur

Het was al geen straf om in de QQ te verblijven, maar Nissan heeft flink zijn best gedaan om het interieur van de Qashqai te verbeteren. De ergonomie werd verbeterd waardoor de (uitgebreide) bedieningsmogelijkheden toegankelijker zijn en bovendien makkelijker te bedienen zijn. Op het stuurwiel zit nu een nieuwe vierweg keuzeknop waarmee het display tussen de tellers sneller en gemakkelijker bediend kan worden. Het Nissan Connect infotainment-systeem is voorzien van een slimme, nieuwe gebruikersinterface. Ook is er een  premium audiosysteem van BOSE met zeven luidsprekers leverbaar.

In het interieur draait het om touch and feel, en daarom kreeg de Qashqai fraaiere materialen en werd de maatvoering en afwerkingskwaliteit verder verbeterd. Nissan introduceert voor de Qashqai een nieuwe topuitvoering: de Tekna+. Die krijgt stoelbekleding van Nappa-leer en 3-D stiksels mee. Mooi hoor.

ProPilot

De vernieuwde Nissan Qashqai is de eerste Nissan die uitgerust wordt met ProPilot, een bestuurder-assistentie systeem dat semi-autonoom rijden mogelijk maakt. Het systeem biedt verregaande ondersteuning, met name bij het rijden op de snelweg. ProPilot kan zelfstandig sturen, accelereren en remmen. Nissan heeft ook de veiligheidssystemen uitgebreid: het Emergency Braking systeem kan u ook voetgangers herkennen. De kracht van de Qashqai zit ‘m in het uitgebreide aantal veiligheidssystemen: Rear Cross Traffic Alert, dat het risico op schade bij parkeermanoeuvres vermindert, is voor het eerst op de Qashqai verkrijgbaar. Daarnaast vinden we Traffic Sign Recognition, Driver Attention Alert, Intelligent Park Assist, Intelligent Around View Monitor, Blind Spot Warning en Lane Departure Warning ook op de Qashqai.

De vernieuwde Nissan Qashqai is na de zomer leverbaar in Nederland.