Rijtest Mazda2 Hybrid

Rijtest Mazda2 Hybrid

3 november 2022 Uit Door Arnold

De Mazda-dealer die de demonstratie-auto’s van Mazda Nederland beheert, heeft het complete modelaanbod color-matching uitgestald in de showroom. Machine Grey is de uniforme lakkleur van alle nieuwe modellen. En die kleur ligt erg dicht bij Lead Grey van de Mazda2 Hybrid die er ook tussen staat. Het zorgt ervoor dat de Mazda-by-Toyota naadloos opgaat in het modelaanbod van de fabrikant uit Hiroshima. Door een zustermodel van de Yaris te voeren heeft Mazda een slimme zet gespeeld. In de eerste plaats biedt het extreem lage verbruik van de 2 Hybrid tegenwicht aan het verbruik van de grotere modellen, zoals de (niet-PHEV) CX-60 en Mazda6 waarvan gefluisterd wordt dat die ook met een zalige zescilinder komen. In de tweede plaats zal de Mazda2 Hybrid niet onder doen in populariteit in vergelijk met de Yaris. Qua prijzen en uitrusting zijn er wel verschillen als je bij Mazda gaat shoppen in plaats van bij de Toyota dealer.

De Mazda2 Hybrid is niet de eerste Mazda die bij een andere fabrikant wordt gebouwd. Zelfs in de recente merkgeschiedenis heeft Mazda modellen aan de man gebracht die volledig of deels in samenwerking met Ford werden ontwikkeld en gebouwd. Het afgelopen decennium hebben Japanse autofabrikanten op verschillende manieren toenadering gezocht, om verschillende redenen. De grootste fabrikant, Toyota, speelt veelal een sleutelrol bij deze samenwerkingen. In het geval van Subaru kun je denken aan de Solterra en BRZ, en in het geval van Suzuki aan de Swace en Across. Die laatste twee zijn compleet door Toyota ontwikkeld en worden als superzuinig alternatief in het aanbod opgenomen. Net als de Swace en Across heeft de Mazda2 Hybrid een goede afkomst, en zoals de beide Suzuki-by-Toyota modellen niet misstaan bij de Suzuki-dealer, zo vindt ook de Mazda2 Hybrid een logisch plekje in de Mazda line-up. Zeker als het om rijeigenschappen gaat.

Drie uitvoeringen, nadruk op praktische uitrusting

In het geval van de Mazda2 Hybrid kun je kiezen uit drie uitvoeringen: Pure, Agile en Select. De prijzen variëren van € 24.690 tot € 30.490. Die prijzen kunnen nog oplopen door opties toe te voegen, maar voor het overzicht houd ik het even bij deze drie uitvoeringen zonder opties. De standaard veiligheidsuitrusting is indrukwekkend, net als bij de Yaris: Adaptieve Cruise Control, automatisch grootlicht, rijbaanassistent, Pre-Collision System, verkeersbordherkenning, Hill Hold… het is slechts een greep uit de standaarduitrusting. De Agile biedt stoel- en stuurverwarming, elektrische ramen achter, lederen stuurwiel en pookknop en een achteruitrijdcamera. Voeg je aan deze uitvoering het € 1.250 kostende Comfort Pakket toe, dan levert Mazda de 2 Hybrid met Led-koplampen, gescheiden climate control en de digitale meterset (en nog meer, raadpleeg de online brochure maar eens). De auto die centraal staat in deze test is de topuitvoering, in de Select. Alle verlichting is met led’s uitgevoerd, hij staat op fraaie 16 inch lichtmetalen velgen (die eens niet zwart of donkergrijs zijn, waarvoor hulde), de stoelen zijn bekleed met een combi van stof en kunstleer en hij heeft led-sfeerverlichting in het interieur. De belangrijkste highlights van de Select zijn de parkeersensoren rondom, het head-up display, dodehoekdetectie en een draadloze oplader voor je smartphone. Deze uitvoering is ideaal voor mensen die veel op onderweg zijn en de nodige snelwegkilometers maken, en laat dat nu precies zijn wat we voor deze test in de planning hebben!

We hebben namelijk een retourtje van 2.000 kilometer op de planning staan, met nog eens 500 kilometers over bergwegen en bergpassen. Het is herfstvakantie en we hebben nog een paar stempels nodig van twee bergtoppen die we in de zomervakantie niet gehaald hebben. Ergo: er staan vier dagen oost-Tirol in de agenda. En het eerste dat we inpakken zijn onze wandelschoenen en aanverwante benodigdheden. Bergpassen rijden is leuk, maar bergen beklimmen is nog veel leuker. En om de kosten wat te drukken hebben we gekozen voor een van de zuinigste auto’s die er is: de Mazda2 Hybrid Select in Northern White Pearl. De combinatie van de zilverkleurige velgen en de diepe reflectie van deze lak maken de Mazda2 Hybrid tot een chique verschijning.

Pagina's: 1 2 3 4