Opvolger Toyota Aygo

Opvolger Toyota Aygo

4 maart 2021 Uit Door Arnold

De auto van het jaar 2021, de Toyota Yaris, krijgt er klein broertje bij die op hetzelfde GA-B platform staat, zo maakte Toyota gisteren bekend. Dat betekent dat de Aygo inderdaad een opvolger krijgt. Lange tijd was dit niet zeker, vanwege de ontwikkelingen in het A-segment.

Een laag verbruik en geringe emissies zijn inherent aan kleinere auto’s door hun omvang en gewicht. Toch drukken de steeds strenger wordende milieuregels, samen met veiligheidseisen steeds zwaarder op kleine auto’s. Het zijn vooral de kosten die de ontwikkeling en verkoop van A-segmenters nekken. Hyundai en Kia leken lange tijd de enige fabrikanten die doorzetten met nieuwe A-segmenters, maar nu haakt ook Toyota aan. Het merk toont een aantal renderings van het nieuwe platform voor de Aygo-opvolger. Net als bij de Yaris zet Toyota in op rijplezier en veiligheid.

Een belangrijk feitje dat Toyota prijsgeeft is dat de nieuweling aangedreven wordt door een verbrandingsmotor, omdat deze aanzienlijk goedkoper is in aanschaf dan een batterij-elektrische auto. Op de afbeeldingen is het motorblok dan ook ingetekend, het blok ligt ver naar achteren, tegen het schutbord. Verder zien we een traditionele McPherson voorwielophanging en een starre achteras.

Op het bovenaanzicht van het GA-B platform is te zien dat de bestuurdersstoel nagenoeg in het midden van de auto staat, en dat het stuurwiel redelijk ver het interieur insteekt. Op de zij-aanzichten is te zien dat de versnellingspook hoog geplaatst is. Het moge duidelijk zijn dat Toyota serieus werk heeft gemaakt van de bestuurderspositie en de rijbeleving.

Uiteraard volgt Carnold de ontwikkeling van Toyota’s nieuwe A-segmenter op de voet. Zodra er meer nieuws is, lees je het hier!