Nissan Qashqai geüpdate

Nissan Qashqai geüpdate

17 april 2024 Uit Door Arnold

Nissan heeft de Qashqai een stevige facelift en technische update gegeven. Ook is het interieur gewijzigd, de Qashqai krijgt hoogwaardiger materialen en de nieuwste versie van de Around View Monitor. Dit zijn de belangrijkste punten van de updates:

Het front van de Qashqai is volledig nieuw en loopt designtechnisch in de pas met de Ariya. Nieuwe koplampen, een nieuwe grille en nieuwe dagrijlichten zijn de meest in het oog springende wijzigingen. Het is duidelijk dat Nissan een grondig facelift heeft doorgevoerd. In de grille zijn tientallen kleine ‘komma’s’ opgenomen, zoals Nissan het noemt. De bovenste rij van deze elementen (aan weerszijden) zijn onderdeel van de dagrijlichten, iets wat Hyundai met de Tucson ook doet. In dit geval zijn deze elementen wel opgenomen in de koplampbehuizing.

De koplampen zijn van een compleet nieuw ontwerp, Nissan meldt dat deze nu ook als adaptieve koplampen geleverd kunnen worden. De koplampen bestaan uit vijf lenzen per zijde, het bovenste deel van de dagrijverlichting (tegen de motorkaprand) doet ook dienst als richtingaanwijzer.

Ook de achterzijde werd hertekend, maar minder ingrijpend dan het front. De achterlichten zijn wel nieuw en hebben nu ‘dynamische’ richtingaanwijzers, ook wel bekend als de ‘lichtrups’. De rode delen in de achterlichten bestaan nu uit vier componenten die dezelfde komma-vorm als in de grille hebben.

Op de foto’s zijn ook de nieuwe lichtmetalen velgen te zien, de standaardmaat is 18 inch, gevolgd door 19 en 20 inch voor de hogere uitrustingsniveaus. De Qashqai is nu ook leverbaar in drie nieuwe lakkleuren: Pearl White, Pearl Black en Deep Ocean. Nieuw is de N-Design uitvoering. Bij dit uitrustingsniveau worden de kunstdelen over de wielranden en dorpels in carrosseriekleur uitgevoerd.

Zoals gezegd heft Nissan het interieur ook een upgrade gegeven, en dat is opvallend omdat de Qashqai op dat punt al uitblonk. De topuitvoeringen krijgen een zee van Alcantara mee: op het dashboard, in de deurpanelen en de middenconsole. De overige uitvoeringen krijgen verbeterde stoelbekleding, de hogere uitvoeringen krijgen synthetisch- of echt leer dat in een quilt-patroon genaaid is. De N-Design krijgt stoelbekleding van echt leer en Alcantara.

Nissan Around View Monitor was het eerste systeem dat een overzicht van bovenaf gaf, en Nissan probeert de concurrentie wederom voor te blijven met een fikse update aan deze techniek. Uit het persbericht:

Nieuw aan het AVM-systeem is ook een 3D-functie waardoor de bestuurder de auto niet alleen van bovenaf kan zien, maar ook één van de acht verschillende externe camerastandpunten kan selecteren om de auto van voren, van achteren, van de zijkanten of op de hoeken te zien. Zo zijn mogelijke obstakels nog beter te identificeren. Het systeem werkt samen met Nissans Moving Object Detection-systeem, dat een waarschuwing geeft wanneer het een bewegend object in de nabijheid detecteert. Bovendien is er een functie waarmee een overzichtsbeeld vanuit een laag standpunt mogelijk is, van een positie net achter de voorwielen. Hiermee wordt precies manoeuvreren binnen krappe locaties, zoals in parkeergarages, welhaast kinderspel. Bijzonder aan deze weergave is het gebruik van machine learning om zo het beeld van de frontcamera als het ware ‘over de voorwielen te leggen’ waardoor er meer perspectief wordt gecreëerd

Uiteraard zijn ook de veiligheidssystemen geüpdate. De Qashqai beschikt over een verbeterd noodremsysteem en verbeterde sensortechniek. Zoals bij alle andere nieuwe auto’s wordt de Lane Keep Assist bij elke start ingeschakeld en is er nu ook de verplichte snelheidswaarschuwing. Zoals bekend zijn deze systemen behoorlijke lastpakken die meer afleiden dan dat ze daadwerkelijk aan de veiligheid bijdragen. Daarom zegt Nissan in het persbericht dan ook:

Nieuw voor de geüpdatete Qashqai is de mogelijkheid om de bestuurdersassistentie aan te passen. Daarmee is het precieze niveau van interventie van de verschillende assistentietechnologieën in te stellen.

Nissan is inmiddels gestart met de productie van de vernieuwde Qashqai, de eerste exemplaren zullen binnenkort bij de Nederlandse dealers staan. Prijzen en uitrusting worden in de aanloop naar dat moment bekendgemaakt.

20 artikel(en) « van 20 »