Mazda onthult CX-80

Mazda onthult CX-80

19 april 2024 Uit Door Arnold

Gister heeft Mazda de CX-80 onthuld, een hele grote en hele ruime zevenzits SUV. De CX-80 deelt zijn techniek met de CX-60, maar hij is aanzienlijk langer, met een wielbasis van ruim 3 meter (!). Met andere woorden: het is meer dan een CX-60 met drie zitrijen. Mazda noemt de CX-80 met recht haar vlaggenschip.

Waar de extra lengte van de CX-80 zit is duidelijk als je het profiel van de auto bekijkt: de lengte van de achterdeur is zichtbaar groter dan die van de CX-60, en dat is al geen kleine auto. De derde zitrij bestaat uit twee neerklapbare stoelen die in de kofferbakvloer verdwijnen als ze niet in gebruik zijn.

De tweede zitrij is leverbaar in drie configuraties, desgewenst levert Mazda twee stoelen op de tweede rij in combinatie met een middenconsole, of met een doorloop naar de derde rij.

In de CX-80 wordt ook een aantal nieuwe technologieën geïntroduceerd, zoals de Alexa spraakbesturing, Mazda’s nieuwe navigatiesysteem en een camerafunctie voor de trekhaak. Deze laatste maakt het aankoppelen van aanhangers een stuk gemakkelijker. Daarover gesproken, de CX-80 heeft een trekgewicht van 2.500 kilo.

Voor de Nederlandse markt wordt de CX-80 uitsluitend leverbaar als PHEV, net als de CX-60. Deze aandrijflijn levert 327 pk en 500 Nm aan koppel. Deze motor is gekoppeld aan een achttraps automaat die alle vier wielen aandrijft, de CX-80 is altijd een vierwielaandrijver. Hij kan 60 kilometer puur elektrisch rijden en heeft een topsnelheid van 195 kilometer per uur. In het persbericht wordt gesproken over een ‘achterasgestuurde vierwielaandrijving’, maar de besturing van de achteras wordt verder niet toegelicht.

De CX-80 Exclusive Line is leverbaar vanaf € 62.390, meer prijzen worden later bekendgemaakt. In het najaar staat de CX-80 bij de Nederlandse Mazda-dealers.

13 artikel(en) « van 13 »