Nieuwe Toyota Prius geavanceerder dan ooit

9 september 2015 Uit Door Arnold

Toyota_Prius_2015_7De vierde generatie Toyota Prius is officieel gepresenteerd. Ooit begonnen als dappere pionier op de hybridemarkt, tegenwoordig een household name in de auto industrie. De Prius is de discussie, evenals zeer geavanceerde techniek, nimmer uit de weg gegaan. Ook Prius nummer vier doet dat niet, de gelijkenissen zijn groot, de technische vooruitgang is nog groter.

De zuinigste hybride ter wereld. Ook zonder stekker

De uitstoot en het brandstofverbruik zijn cruciaal geweest voor het succes van de Prius, en volgens Toyota is de vooruitgang na een generatiewissel nog nooit zo groot geweest als nu. Toyota geeft nog geen cijfers vrij, maar claimt alvast wel dat de nieuwe Prius de zuinigste hybride ter wereld is – zonder de auto met de stekker op te laten. Dat is geen geringe belofte.

Toyota_Prius_2015_17Grote technische vooruitgang

De Full Hybrid aandrijflijn is grondig vernieuwd, de belangrijkste punten zijn het lagere gewicht, meer efficiency en betere prestaties. Noemenswaardig is het feit dat de verbrandingsmotor een veel hoger thermisch rendement haalt, maar liefst 40 procent. Dankzij de nieuwste accutechnieken is de Nikkel-metaal accu kleiner, terwijl de prestaties wel zijn toegenomen. De nieuwe Prius is de eerste Toyota die stoelt op het Toyota New Generation Architecture platform. Dankzij dit TNGA platform ligt het zwaartepunt van de auto lager en is de stabiliteit en de rijdynamiek groter dan voorheen.

Toyota_Prius_2015_3Markant als altijd

Van meet af aan is het uiterlijk van de Prius spraakmakend geweest, Toyota heeft de aerodynamische prestaties van de carrosserie altijd laten prevaleren boven gangbaar design. De kenmerkende Kamm-tail is sinds de tweede generatie Prius een vast gegeven voor Toyota’s succeshybride. De nieuweling heeft kenmerken van de Auris en de Mirai, met name de achterzijde is lekker gedurfd. De lampen voor en achter zijn voorzien van LED-techniek. Het interieur is ook onmiskenbaar Toyota, en past in de lijn van wat we in de vorige generaties Prius zagen. Volgende week beleeft de Prius zijn publieksdebuut op de IAA in Frankfurt, de Toyota-stand is te vinden in Hal 8. Daar zijn alle hybride’s van Toyota te vinden, inclusief de RAV4 Hybrid en de C-HR concept.

Toyota_Prius_2015_2