Nieuwe Mazda3 bij de dealer, productie nieuwe CX-5 in volle gang

Nieuwe Mazda3 bij de dealer, productie nieuwe CX-5 in volle gang

22 december 2016 Uit Door Arnold

mazda3_2017_2Sinds kort staat de vernieuwde Mazda3 in de showroom, en ondertussen is de productie van de nieuwe Mazda CX-5 op gang gekomen. Tijd om jullie bij te praten over het Mazda-nieuws. We beginnen met de vernieuwde Mazda3, die kreeg meer dan alleen een facelift…

 

 

Bij een facelift kijken we natuurlijk als eerste naar de neus van de patiënt, en in het geval van de Mazda3 zie je dan een nieuwe grille, lichtjes gewijzigde mistlampbehuizingen en nieuwe koplampen. De koplampen kunnen sinds deze facelift met led-techniek worden uitgevoerd. De erkende autospotter zal bovendien zien dat de richtingaanwijzers in de spiegelbehuizing iets anders is. Ook heeft Mazda een nieuw type 18-inch velg in het leveringsprogramma opgenomen.

mazda3_2017_1Elektronische handrem doet zijn intrede

Bij de wijzigingen in het interieur stond verfijning van de afwerking en de functionaliteit voorop. De mechanische handrem is vervangen door een elektronische, hierdoor is er meer ruimte vrijgekomen op de middenconsole. Ook nieuw is het stuurwiel, deze is van een compleet nieuw ontwerp en kan met stuurverwarming geleverd worden. De versies die het active-driving display meekrijgen, hebben een nieuw kleurenscherm met een nog hogere resolutie.

Nog fijnere motoren en rijeigenschappen

Mazda’s onvolprezen SkyActiv motoren werden verder verfijnd. Bij de SkyActiv-D is een interessante ontwikkeling te zien: in de zuigerpen is een soort trillingsdemper opgenomen die laagfrequente trillingen dempt. Hierdoor loopt de dieselmotor ongekend stil en rustig. Een tweede belangrijk technisch nieuwtje is de komst van G-vectoring control (GVC). Deze techniek is actief bij het insturen van bochten. G-Vecotoring Control reguleert het koppel op de voorwielen door het motorkoppel kortstondig te verminderen. Hierdoor stuurt de Mazda3 nog mooier en nog fijner. Deze techniek is van origine bedoeld om minder ervaren bestuurders te ondersteunen bij het bochten rijden, maar het is ook interessant voor mensen die een fijn rijdende auto kunnen waarderen. Carnold is erg benieuwd naar het effect hiervan in de praktijk. Die test houden jullie zeker te goed.

mazda3_2017_2

Nieuwe prijslijst

Mazda adverteert als een van de eerste automerken in Nederland all-in prijzen. Dat betekent dat alle bijkomende kosten in de geadverteerde prijs zijn meegerekend. Instappen kan vanaf € 22.490 met de SkyActiv-G 100 in S-uitvoering en handgeschakelde zesbak. De volledige prijslijst vind je hier.

Productie nieuwe CX-5 gestart

Begin december is de productie van de nieuwe Mazda CX-5 gestart in Mazda’s Ujina Plant 2, en inmiddels draait de productielijn op volle snelheid. De nieuwe CX-5 wacht de zware taak om het succes van zijn voorganger te evenaren, maar zoals het zich laat aanzien moet dat gaan lukken. De huidige CX-5 verkoopt nog altijd als warme broodjes, één op de vier verkochte Mazda’s is een CX-5. In april vorig jaar bereikte de CX-5 de mijlpaal van een miljoen verkochte exemplaren, en was na de Mazda3 het best verkopende model. In totaal zijn er van de eerste generatie ruim 1.570.000 exemplaren gebouwd.

mazda_cx-5_productiestartDe eerste serie van de nieuwe CX-5 was gespoten in Mazda’s beeldschone Soul Red lak. Omdat de nieuwe CX-5 naar alle verwachting net zo in de smaak zal vallen als de huidige, is Mazda er alles aan gelegen om de productie zo snel mogelijk op gang te hebben, met een foutmarge van 0,0%. En juist daarin is Mazda – net als de overige Japanse autofabrikanten – een meester. In februari 2017 worden de eerste modellen uitgeleverd, in juni volgend jaar zal de nieuwe CX-5 in de Nederlandse showrooms staan.

mazda-cx-5_productiestart_2