Nieuwe Mazda MX-5 onthuld

5 september 2014 Uit Door Arnold

Het is knap hoe Mazda het uiterlijk van de vierde generatie (ND) Mazda MX-5 / Miata geheim heeft weten te houden. De afgelopen maanden zijn er veel artists impressions verschenen, en toch is het design een flinke, aangename, verassing. Aanschouw hier de nieuwe Mazda MX-5:

De ND MX-5 breekt qua design met zijn voorgangers. De NA is geleidelijk geëvolueerd tot de NC, maar de nieuwe MX-5 heeft een veel uitgesprokener ontwerp. Hij is lager en veel scherper gelijnd, ontegenzeglijk een prachtige auto. Mazda geeft nog niet veel prijs over de techniek van de MX-5. Uiteraard maken de SKYACTIV-G (1.5 en 2.0) motoren ook hun opwachting in de MX-5 en we weten ook dat de nieuweling maar liefst 100 kilo lichter is dan de huidige. En dat is buitengewoon knap van Mazda.

Het is de eerste Mazda met het achterwielaangedreven SKYACTIV chassis, casu quo onderstel. Niet alleen het gewicht is gedaald, maar ook het zwaartepunt is buitengewoon laag. Dit draagt bij aan het door Mazda zo gekoesterde  Jinba Ittai, oftewel de eenwording van auto en bestuurder. Naar eigen zeggen licht het gewicht van de ND op het niveau van de NA MX-5. Sinds 1989 zijn er ruim 947.000 Mazda MX-5 ’s verkocht, daarmee is de MX-5 de meestverkochte tweezits sportauto aller tijden. En het moet wel heel raar lopen wil de ND dit succes niet voortzetten. Het wachten is nu op de zomer van 2015, want dan gaat de nieuwe MX-5 in de verkoop.