Nieuwe Kia Sportage onthuld

Nieuwe Kia Sportage onthuld

2 september 2021 Uit Door Arnold

Het persbericht bij de onthulling van de nieuwe Kia Sportage begint opvallend: ‘Kia heeft vandaag de Europese versie van de nieuwe Sportage onthuld’. Inderdaad: de Kia Sportage heeft een versie die speciaal voor ons continent ontwikkeld is. Dat betekent dat we veel mogen verwachten van deze auto, want Kia heeft er veel tijd, geld en aandacht aan gespendeerd.

Veel modellen van Kia worden voor de wereldmarkt ontwikkeld en gebouwd, uiteraard met kleine cosmetische en technische verschillen. Hierbij kun je denken aan afwijkende bumpers voor kleinere kentekenplaten, zijmarkeringslampjes voor de Amerikaanse markt en verschillende onderstelafstemmingen. Met de komst van de nieuwe Sportage heeft Kia grotere technische verschillen gehanteerd voor de west-Europsese markt.

Opposites United: onderscheidend en herkenbaar

De nieuwe Sportage staat op een nieuw platform waarop ook de Hyundai Tucson gebouwd wordt. Maar zoals we van Kia gewend zijn, zijn er grote verschillen tussen de modellen van de beide Koreaanse concerngenoten. De Sportage is ontworpen volgens Kia’s Opposites United designtaal: de auto is extravert, onderscheidend en onmiddelijk herkenbaar als een Kia van de nieuwste generatie. De markante grille en de grote dagrijlichten zorgen voor een uniek gezicht, de bekende tigernose is nog steeds aanwezig, zij het ditkeer niet in de grille, maar in de zwarte sierlijst onder de motorkap die de koplampen verbindt. De koplampen bevinden zich op de uiterste hoeken van het front, waardoor een breed lichtbeeld ontstaat. De koplampen zijn uitgevoerd in led-matrix techniek.

De achterzijde van de nieuwe Sportage slaat een link met de EV6: de concave kofferklep, de helling van de achterruit en  de contouren van de achterlichten zijn tekenend voor de nieuwe designtaal van Kia. Het nieuwe merklogo is prominent aanwezig. Het kofferdeksel loopt ver door in de bumper waardoor een enorme opening ontstaat met een lage tildrempel. De fijne carrosserienaden tussen de achterlichten en het overige plaatwerk laten zien op welk hoogwaardig niveau Kia kan produceren: de lijnen in de verlichtingselementen op het kofferdeksel en op de hoek van de koets lopen nagenoeg naadloos inelkaar over. De kofferbak is groot: 587 liter met de achterbank in gebruik, 1.776 liter met de achterbank neergeklapt.

Ruim en doordacht interieur

Het interieur is een lust voor oog en oor: de vormgeving en ergonomie zijn prachtig, het audiosysteem en de geluidsisolatie zijn hoogwaardig. Het instrumentencluster en het infotainment bestaan uit twee hoogwaardige 12,3 inch TFT-schermen met een zeer hoog oplossend vermogen. De beide beeldschermen lijken uit één stuk te bestaan doordat ze achter één paneel gemonteerd zijn. Het enige verschil is dat het rechter scherm voor het infotainment als touchscreen is uitgevoerd. Het infotainmentsysteem is het corporate Hyundai / Kia systeem en is een van de beste en meest fijne systemen in de markt. Alle denkbare connectiviteitservices zijn aanwezig: Kia Connect, CarPlay en Android Auto. Voor audiofielen levert Kia een audiosysteem van Harman/Kardon.


De Kia Sportage wordt leverbaar met hybride en plug-in hybride aandrijflijnen. De instapper wordt geleverd met een 45 Volts mild-hybride aandrijving en 150 pk. De hybrid heeft het batterijpakket onder de tweede, waarbij de been- en zit ruimte gelijk is aan die van de Sportage MHEV. Bij de Sportage Plug-in Hybrid is de accu centraal tussen de twee assen onder de carrosserie geplaatst, dat zorgt voor een evenwichtige gewichtsverdeling en eveneens veel binnenruimte. De Sportage Plug-in Hybrid is uitgerust met de bekroonde 180 pk sterke 1.6 T-GDI benzinemotor in combinatie met een 13,8 kWh lithium-ion accu. Deze motorisering levert maar liefst 265 pk systeemvermogen. De Hybrid (HEV) is voorzien van dezelfde motor, met een lithium-ion-polymeeraccu van 1,49 kWh. Het systeemvermogen van de Hybrid is 230 pk.

De officiële introductie van de nieuwe Kia Sportage is komende week tijdens de IAA Mobility in München. Eind dit jaar staat de Sportage bij de Nederlandse dealers. Tegen die tijd zal Kia Nederland ook de exacte uitrusting, specificaties en prijzen bekend maken. Zodra die bekend zijn, lees je het hier op Carnold.nl!