Mazdanieuws: R-EV in serieproductie, CX-30 vernieuwd

Mazdanieuws: R-EV in serieproductie, CX-30 vernieuwd

22 juni 2023 Uit Door Arnold

Een heugelijke dag voor Wankelliefhebbers over de gehele wereld: na ruim 11 jaar heeft Mazda vandaag de serieproductie van de rotatiemotor hervat. De MX-30 e-SkyActiv R-EV is daarmee de opvolger van de RX-8 die tot juni 2012 gebouwd werd. De MX-30 R-EV wordt net als de Nissan Qashqai e-Power altijd door een elektromotor aangedreven en kan tot 85 kilometer puur elektrisch rijden. In het derde kwartaal zal de MX-30 R-EV zijn opwachting maken in de showrooms.

CX-30 update

Zoals gewoonlijk bij Mazda heeft ook de CX-30 een modeljaarupdate gekregen. Deze bestaat uit een nieuw 10,25 inch infotainmentscherm met nieuwe smartphonefuncties (AndroidAuto / CarPlay), het wijzigen van de USB-A naar USB-C aansluitingen en een verbeterde ergonomie voor knoppen op de middenconsole. De 150 pk sterke e-SkyActiv-G wordt nu leverbaar in alle uitrustingsniveaus, deze was tot nu toe voorbehouden aan de Homura-uitvoering. De upgrade van de 120 pk versie naar 150 pk kost slechts € 500. Een ander nieuwtje is de komst van een nieuwe lakkleur: Ceramic White. De CX-30 is leverbaar als Prime-Line, Exclusive Line en Homura.

De Prime-line is rijker uitgerust dan voorheen, dankzij onder andere draadloze Carplay en een achteruitrijcamera. De luxere Exclusieve-line is standaard voorzien van 18-inch lichtmetalen velgen en een uitgebreid pakket aan comfort opties zoals Climate Control in twee zones, Smart Keyless Entry, stoelverwarming voorin en een automatisch dimmende binnenspiegel voor een meerprijs van € 2.500.

De Mazda CX-30 biedt meer keuzemogelijkheden, bij de Exclusive-line is er keuze uit diverse pakketten, bovenop de standaarduitrusting:

  • Het Driver Assistance & Sound Pack is verkrijgbaar voor een meerprijs van € 1.700 en biedt onder andere een 12 speakers systeem van Bose, 360 view monitor en een breed scala aan veiligheidssystemen.
  • Het Comfort Black Pack voor € 2.100 biedt onder andere zwart lederen bekleding, elektrische stoelverstelling voor de bestuurder, stuurwielverwarming en Wiper De-Icer. Het Comfort White Pack heeft dezelfde meerprijs en biedt een Pure White lederen interieur, maar is wel alleen exclusief voor de uitvoeringen met e-Skyactiv X motor.
  • Het Design Pack voor € 1.350 biedt adaptieve LED-koplampen, LED signature verlichting, luxere afwerking exterieur en interieur. Op de e-Skyactiv X wijzigen de velgen in de kleur Bright Silver.
  • Het Sunroof Pack voor € 1.000 is beschikbaar indien gekozen wordt voor de e-Skyactiv X motor in combinatie met het Black/White Comfort Pack.

Als speciale sportieve uitvoering biedt modeljaar 2024 de Homura. Deze is verkrijgbaar vanaf € 36.890 en ten opzichte van de standaard rijk uitgeruste Prime-line uitvoering voorzien van onder andere zwarte 18-inch lichtmetalen velgen, zwarte spiegelkappen, privacy glass, zwart stoffen interieur met rode stiksels, climate control, stoelverwarming voorin en Smart Keyless Entry.