Kia Niro – Compleet anders

Kia Niro – Compleet anders

25 november 2021 Uit Door Arnold

Vannacht is de compleet nieuwe Kia Niro onthuld, hij blijft trouw aan het SUV/Crossover concept met de typische Niro-twist: iets breder en lager dan gebruikelijk in het segment. Bovendien krijgt de Niro unieke stylingkenmerken en zit hij boordevol groene techniek.

De Kia Niro is compleet nieuw en zoals verwacht is de markante C-Stijl van de Habaniro conceptcar gebleven. Het design volgens Kia’s Opposites United filosofie is zeker van toepassing op de nieuwe Niro: en profil zijn de contouren van het uitgaande model nog duidelijk terug te vinden. Kijk maar eens naar de helling van de A-stijl en de raamlijn van de portieren, die ogen vertrouwd. Maar de contrasterend gespoten C-stijl is een uitgesproken design-statement. Daar zijn de opposites op een mooie manier verbonden.

Modern, herkenbaar, markant

Het front met Kia’s nieuwe Tigerface loopt in de pas met de Sportage en Sorento, maar de koplampen geven de Niro een uniek gezicht, zeker door de herkenbare dagrijverlichting. Vanuit de voorbumper loopt een sierlijst over in de wielrandbekleding over de voorwielen, die op zijn beurt weer overgaat in de dorpelbeschermers in de deuren. Deze volledige beschermrand is in dezelfde kleur gespoten als de C-Stijl.

De achterzijde breekt met het ontwerp van de uitgaande Niro en heeft de aansluiting bij de EV6 gevonden. De achterlichten zijn verticaal op de hoeken van de carrosserie gemonteerd, het de lampclusters hebben veel kleine details die we op de EV6 ook terugvinden. Ook de vorm van het kofferdeksel is op dezelfde manier gestileerd, met een uitgesproken bolling. Dit resulteert ook in een groter laadvolume.

Gerecyclede en biologische materialen

Volgens Kia is de designfilosofie en de uiteindelijke vormgeving van de Niro geïnspireerd op elementen uit de natuur. Dit is ook terug te vinden in de kleuren en de materialen. De Kia Niro maakt gebruikt van gerecyclede materialen voor de hemel- en stoelbekleding: de hemel is bekleed met materiaal dat gewonnen is uit gerecycled behang, de stoelen zijn bekleed met een stof die gesponnen is uit Bio PU. Dit materiaal is versterkt met Tencel, dat uit eucalyptusbladen gewonnen wordt. De Kia Niro is volgens het persbericht altijd two-tone, de lak is vrij van Benzeen, Tolueen en Xyleenisomeren, BTX-vrij zoals dat in vaktermen heet.

Het dashboard met twee aaneengesloten beeldschermen is de bekende, nieuwe Kia-configuratie, die in de praktijk veel beter bevalt dan de gigantische tablet-achtige constructies op de middenconsole. Het is een buitengewoon fraai interieur geworden, dat bovendien veel ruimte biedt aan de passagiers. Kia heeft de bovenzijde van het beeldscherm afgerond, waardoor het mooi overgaat in het dashboard. Het is hierdoor niet zo’n grote optische massa. Onder de middelste ventilatieroosters zit een touch-knoppencluster voor de bediening van de verwarming en de hoofdfuncties van het infotainment.

Slimme aandrijflijnen, altijd hybride, ook als EV

Op de middentunnel is een draaiknop voor de transmissie gemonteerd. Kia levert de nieuwe Niro als hybride, plug-in hybride en als EV, deze krijgen allemaal dezelfde bediening voor de versnellingsbak. De aandrijflijnen zijn high-tech en houden rekening met de rijmodus (in het geval van de hybrids) als je een milieuzone of woongebied binnen rijdt. Dan gaan ze uitsluitend als EV rijden. De aandrijving baseert zich hierbij op navigatiekaarten, of op de rijhistoriek als je eerder op dezelfde weg in EV modus reed.

De hoofdsteunen van de voorstoelen hebben een geïntegreerde kledinghanger, een slimme en handige vondst. In het persbericht roert Kia het stoelmechanisme aan, het stoelmechanisme en het stoelframe zijn ontwikkeld op maximale gewichtsbesparing (stoelen zijn normaliter ontzettend zwaar), terwijl het comfort van de zittingen juist verbeterd is. In de portieren en op het dashboard (voor de passagier) monteert Kia een mooie sfeerverlichting.

De Kia Niro is voorlopig niet voor ons Europeanen te zien – tenzij je in zuid-Korea woont – op de Seoul Mobility Show die tot 5 december duurt. De Europese versie van de nieuwe Niro wordt medio volgend jaar leverbaar op ons continent. Zodra er meer bekend wordt over de introductie, specificaties en prijzen, dan lees je het hier.