Kia Nieuwsflits

Kia Nieuwsflits

11 november 2021 Uit Door Arnold

Veel nieuws bij Kia deze week: de productie van de nieuwe Sportage is gestart, de grootste EV6 ter wereld staat in Breukelen en… er is een EV9 op komst!

Productie Sportage gestart

In Januari staat de nieuwe Kia Sportage bij de Nederlandse Kia-dealers. In Žilina, Slowakije, is de productie van de vijfde generatie Sportage intussen in volle gang. De Sportages die daar van de band lopen zijn specifiek voor de Europese markt ontwikkeld.

De nieuwe Sportage staat bol van high-tech en volgt het nieuwe interieurdesign van Kia. Het nieuwe, gebogen dashboard kennen we van de EV6. De Sportage is altijd geëlektrificeerd, net als de Tuscon: Mild Hybride, Hybride of Plug-In. Het optisch aaneengesloten instrumentarium bestaat uit twee 12,3 inch beeldschermen met een zeer fijn oplossend vermogen. Optisch en ergonomisch is het een prachtig geheel. De Sportage krijgt de nieuwste versie van Kia Connect, dat we voorheen als UVO kenden. De nieuwe Sportage heeft toegang tot de meest recente over-the-air software- en kaartupdates. Met de Kia Connect smartphone-app kan de bestuurder (en de passagiers) op afstand verbinding te maken met de Sportage. Met de app kunnen agenda’s worden gesynchroniseerd en reizen gepland met online navigatie. De app geeft ook toegang tot onder meer live verkeerswaarschuwingen, lokale tank- of laadstationinformatie en realtime weersvoorspellingen. Het intuïtieve Remote Monitoring van de Kia Connect-app herinnert de bestuurder er zelfs aan of de deuren op slot zijn, de ramen openstaan ​​of waar de Sportage geparkeerd staat.

Perfecte ergonomie en intuïtieve bediening

Over het standaard infotainment van Kia’s hadden we al weinig te klagen, lees de recente tests van de Proceed en Stonic er maar eens op na. Kia heeft desondanks mogelijkheid tot verbetering gevonden, met name in de menustructuur en een meer intuïtieve bediening. Waar Hyundai kiest voor knoppenbediening voor de automatische versnellingsbak, kiest Kia voor een draaiknop, en dat werkt wel fijner. De klimaatbeheersing heeft een eigen knoppenpaneel – touchknoppen weliswaar – dat lijkt op dat uit de Ioniq 5. De Sportage heeft drie klimaatzones, twee voorin, en de passagiers hebben hun eigen regeling.

Ruim interieur

De maatvoering van de Sportage is afgestemd op Europese klanten. Met z’n wielbasis van 2.680 mm, een breedte van 1.865 mm, een lengte van 4.515 mm en een hoogte van 1.645 mm biedt de nieuwste SUV van Kia een zeer ruim interieur voor passagiers en hun bagage. De slim ontworpen voorstoelen met een sportief en slank design worden de inzittenden op de tweede rij getrakteerd op 996 mm beenruimte. De bagagecapaciteit bedraagt ​​587 liter (VDA), oplopend tot 1.776 liter met neergeklapte achterbank.

Materiaalkeuze van een klasse hoger

De Kia Sportage heeft een naam hoog te houden wat bouwkwaliteit betreft, Kia heeft dat voor de nieuwe Sportage doorgetrokken in de materiaalkeuze voor het interieur, dat is van grote klasse. De gekozen materialen zijn berekend op een intensief gebruik en een lange levensduur. De sfeerverlichting zorgt ervoor dat het interieur ook in het donker een uitnodigende ruimte is voor alle inzittenden. De opvallende ventilatieopeningen zorgen, samen met de kenmerkende strip die over de gehele breedte van het dashboard en de deurpanelen loopt, voor een luxueuze uitstraling. De GT-Line heeft premium donker suède en kunstleder voor het meubilair, het  combineert op fraaie wijze met de zwarte hemelbekleding en suède inzetstukken. Ook heeft de GT-Line een sportief en ergonomisch stuurwiel met platte onderzijde en GT-line-embleem, dit verbetert de grip en zorgt voor meer verbondenheid via de stuurinrichting.

Pagina's: 1 2