De volgende Toyota bZ komt eraan

De volgende Toyota bZ komt eraan

17 november 2022 Uit Door Arnold

De Toyota bZ4X heeft zijn entree in de showrooms gemaakt, en daarom vindt Toyota het nu tijd om de volgende loot aan de bZ-boom te onthullen: de bZ ‘Compact SUV’. Dat laatste staat tussen aanhalingstekens omdat het niet de officiële typenaam is, maar een omschrijving. Wellicht ten overvloede, want de foto’s maken wel duidelijk dat we met een compacte SUV te maken hebben, eentje met een stevige coupé-daklijn nog wel. Deze bZ Compact SUV Concept is vandaag onthuld op de LA Auto Show. Clean vital noemt Toyota de ontwerpstijl, en inderdaad, het is een clean ontwerp, minimalistisch bijna.

De vormtaal van deze compacte SUV zet in op luchtweerstand – dat is enigszins paradoxaal omdat SUV’s en stroomlijn niet echt hand in hand gaan – en op Toyota-typische wijze wordt dat ingevuld door een clean ontwerp en ragfijne carrosserienaden. Uiteraard doet het gesloten front ook een duit in het zakje, evenals de verzonken portiergrepen. Tegelijkertijd is het onmiskenbaar een Toyota, de C-stijl en het aanzicht driekwart van achteren doen zelfs aan Lexus denken. En de koplampen lopen in de pas met de nieuwe Prius, die gisteren onthuld werd.

De wielen zijn zover mogelijk op de hoeken geplaatst, dit komt het weggedrag en de interieurruimte ten goede. Opvallend genoeg vallen de dakstijlen een stuk naar binnen, dit wordt nadrukkelijk genoemd in het persbericht , dit komt de interieurruimte niet ten goede, maar het maakt het ontwerp een stuk dynamischer. Die afweging was belangrijk voor de designers if it looks well, it flies well. Dat wil overigens niet zeggen dat dit designkenmerk onverdund op de productieversies wordt overgenomen. Praktische bruikbaarheid en botsveiligheid zijn ook factoren die meetellen.

Het interieur van deze conceptcar is eveneens minimalistisch. Bij de nieuwe Prius wordt ook gebruik gemaakt van twee beeldschermen op het dashboard, iets dat we in deze bZ-telg zeer waarschijnlijk ook in productietrim zullen zien. De vorm van het stuurwiel verwijst naar het nieuwe steer-by-wire systeem dat Lexus en Toyota binnenkort introduceren. Het past in elk geval goed bij deze auto, in techniesch opzicht, maar zeker ook vanuit het oogpunt van rijdynamiek. Het gebogen centrale scherm oogt leuk, maar het valt nog te bezien of dat de serieproductie haalt. Voorlopig moeten we het met deze informatie en foto’s doen, maar over een paar weken zal Toyota meer informatie over de bZ Compact SUV bekendmaken.

11 artikel(en) « van 11 »