Vier miljoen Slowaakse Kia’s

Vier miljoen Slowaakse Kia’s

25 mei 2021 Uit Door Arnold

Kia’s high-tech fabriek in Žilina, Slowakije, heeft de vier miljoenste Kia gebouwd. Nummer vier miljoen is een witte Kia Sportage. Kia zet ook een record voor productiesnelheid en -aantallen, de fabriek werd pas 15 jaar geleden geopend.

Kia  begon met de bouw van de fabriek in Žilina net na de millenniumwissel. In 2006 ging de productie van start, sindsdien draait de fabriek op volle capaciteit. Het eerste model dat van de band liep , was de Kia Ceed – toen nog als cee’d geschreven – in verschillende uitvoeringen. De huidige Ceed’s lopen nog altijd in Slowakije van de band, de hatchback, Sportswagon, ProCeed en de XCeed worden allemaal in Žilina gebouwd. Maar ook de Sportage wordt er geassembleerd, getuige deze historische mijlpaal.

In 2012 werd het record van 1 miljoen auto’s gehaald, dat betekent dat er elke drie jaar een miljoen auto’s van de band rollen. Fun fact: de productielijn heeft een totale lengte van 7,5 kilometer en kan acht verschillende modellen op één en de zelfde lijn bouwen.