Verrassing: De Mazda MX-5 RF

Verrassing: De Mazda MX-5 RF

23 maart 2016 Uit Door Arnold

In de aanloop naar de New York International Auto Show ontstond een lichte buzz rondom Mazda. Mazda zou namelijk iets nieuws en opzienbarends onthullen op de show in New York. Sommigen hoopten op een verder uitgewerkte RX Vision, anderen vermoedden een MX-5 coupe. Nu weten wat het geworden is, want afgelopen nacht onthulde Mazda de MX-5 RF. En we mogen stellen dat dit een aangename verrassing van Mazda is. RF staat voor ‘Retractable Fastback’. Dit biedt de voordelen van een vast dak, terwijl je nog steeds volop kunt genieten van open rijden.

Coupé belijning, wegklapbare achterruit

De designers van Mazda hebben veel werk gemaakt van een vloeiende belijning. Bij traditionele Coupe-Cabriolets ontstaat vaak een ontsierende ‘bult’ boven de achteras. Mazda heeft ervoor gekozen om niet het volledige dak inklapbaar te maken, alleen het middendeel in inklapbaar. Hierdoor is geen groot volume onder de afdekkap nodig, en blijft de kont van de MX-5 RF mooi slank. En wees eerlijk: en profil ziet de Mazda MX-5 RF er beeldschoon uit:

Mazda_MX-5_RF_1De keuze voor een deels wegklapbaar dak is niet the easy way out. Mazda heeft grondig onderzocht welke semi-open dakvorm in de smaak valt. Deze Retractable Fastback kwam als beste optie uit de bus. Bovendien is de achterruit ook weg te klappen, hierdoor komen de inzittenden desgewenst volledig in de wind te zitten, en is het uitlaatgeluid ook duidelijk te horen in de auto. Iets wat de ware stuurman zeker zal waarderen. Mocht het toch te winderig worden in de auto, dan heeft de MX-5 RF altijd nog een effectieve windstopper achter de hand.

Snel openklappen, geen verlies van bagageruimte

Tijdens het openen van het dak worden meerdere bewegingen synchroon uitgevoerd waardoor het dak in recordtijd open gaat. Een druk op de knop is voldoende om het dak te openen. Bovendien kan het dak rijdend geopend worden, al is de rijsnelheid dan beperkt tot 10 kilometer per uur. Omdat alleen het middelste dakdeel wordt weggeklapt blijft de bagageruimte intact. De bergruimte is namelijk net zo groot als bij de softtop. Speciaal voor de RF wordt een nieuwe lakkleur leverbaar: Machine Grey (de kleur op de foto’s). Optioneel is het dak leverbaar in hoogglans zwart.

Mazda_MX-5_RF_7Aangepast onderstel en besturing, extra geluidsisolatie

De ophanging en de stuurinrichting van de MX-5 RF zijn anders afgestemd dan bij de MX-5 softtop, dat heeft te maken met de (geringe) gewichtstoename. Mazda is er alles aan gelegen geweest om de RF net zo scherp te laten sturen als de sofftop. Mazda heeft het dak en de wielkasten van de MX-5 RF voorzien van extra geluidswerend materiaal. Dit zorgt voor een aanzienlijk lager geluidsniveau bij gesloten dak, Mazda noemt tussen de regels door dan ook de extra verfijning die de MX-5 RF biedt ten opzichte van de softtop. De Mazda MX-5 RF wordt leverbaar met de bekende 1.5 en 2.0 SkyActiv motoren, deze zijn standaard gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak. Naar wens is de 2.0 SkyActiv-G leverbaar met de automatische SkyActiv-Drive zesbak.

7 artikel(en)