Toyota C-HR: de eerste hybride crossover

4 maart 2016 Uit Door Arnold

Toyota-C-HR_07Op de Autoslaon van Genève heeft Toyota de spiksplinternieuwe C-HR gepresenteerd: een compleet model binnen de Toyota line-up. De Toyota C-HR is een compacte crossover die de concurrentie aan gaat met de Nissan Juke. Topman Akio Toyoda gunde de engineers en ontwerpers veel vrijheid, en daarom wijkt de productieversie niet veel af van de C-HR concept die Toyota in 204 en 2015 op de Europese autoshows toonde.De C-HR is na de Prius de tweede Toyota die op Toyota’s New Global Architecture geschoeid is. Lifestyle en design stonden voorop bij de ontwikkeling, en daarmee hint de C-HR duidelijk naar de Juke. De snoet van de C-HR is onmiskenbaar Toyota, let trouwens eens op de ver naar het embleem doorlopende full-led koplampen. In de C-stijl zien we een fraaie coupé-achtige lijn waarin de greep van het achterportier verwerkt is. Erg gedurfd, maar misschien wel wat te hoog gegrepen voor kinderhandjes. Aan de achterzijde zien we een grote schuin aflopende achterruit die over de volle breedte loopt. Wederom een gedurfde zet van Toyota, bij concurrenten zien we veelal een smallere achterruit en hoogglans kunststof delen aan de zijkanten.

Toyota-C-HR_08Rijplezier voorop

Naast designvrijheid kregen de Toyota-ingenieurs de ruimte om de rijkwaliteiten op het uiterlijk af te stemmen. Dankzij het TNGA-onderstel is de zitpositie laag, net als het zwaartepunt, en dat betekent veel goeds voor de wegligging. Toyota stelt dat de C-HR een echte stuurmans corssover is, iets waar Carnold wel oren naar heeft. Om de rijkwaliteiten van de C-HR te bewijzen, doet Toyota met de C-HR mee aan de 24 uur van de Nürburgring.

Toyota-C-HR_01Toyota’s achtste hybride

De C-HR deelt zijn platform met de Prius en maakt gebruik van dezelfde aandrijflijn, de nieuwe 1.8 Atkinson cycle motor die tezamen met de elektromotor een systeemvermogen heeft van 122 pk. Ook die nieuwe 1.2 turbomotor is leverbaar in de C-HR, deze levert 115 pk en is naar keuze leverbaar met een handgeschakelde zesbak of een CVT-automaat.
Voorlopig hebben we nog geen verdere technische informatie van de Toyota C-HR, zodra die beschikbaar is, lees je het meteen op Carnold.nl!