Tokyo Motor Show 2015 – Lexus

29 oktober 2015 Uit Door Arnold

Lexus_LF-FC_12Dat de Tokyo Motor Show in volle gang is, zal de meeste Carnold.nl lezers niet ontgaan zijn. De Mazda RX-Vision heeft eigenhandig alle aandacht naar zich toegetrokken, en dat is niet onterecht. Maar er is zoveel meer te zien in Tokio, en daarom zet Carnold.nl de belangrijkste nieuwsfeiten van de Japanse merken op een rijtje. We trappen af met Lexus.

Lexus_LF-FC_5De publiekstrekker bij Lexus is de LF-FC Gran Turismo. Een studiemodel dat de opmaat is naar het nieuwe topmodel, zeer waarschijnlijk de opvolger van de huidige LS. LF-FC staat voor Lexus Future Flagship Car of Lexus Future – Fuel Cell, wat je maar wilt. Lexus betitelt de LF-FC als een vierdeurs coupe, de auto heeft een prachtig lange motorkap, een tamelijk vlakke voorruit en brede heupen. Als je er zelf een paar deurklinken en spiegels bijdenkt, dan heb je een aardig beeld van het uiteindelijke productiemodel.

Lexus_LF-FC_2De voorzijde wordt gevormd door de spindle grille die inmiddels aardig vertrouwd begint te raken. Ook de markante Lexus-koplampen en dagrijverlichting zorgen voor een herkenbaar gezicht. De achterzijde van de LF-FC daarentegen toont sterke gelijkenissen met de Toyota Mirai, vooral door de achterlichten. En dat is niet zonder reden…

Lexus_LF-FC_3High Power brandstofcel

De LF-FC wordt aangedreven door een brandstofcel, net als de Mirai. In tegenstelling tot de Toyota brandstofcel-pionier is de LF-FC vierwielaangedreven. Uit de informatie die Lexus vrijgeeft valt op te maken dat de achteras één elektromotor heeft, terwijl beide voorwielen hun eigen elektromotor hebben. De 5,30 meter lange LF-FC heeft een uitermate geavanceerde besturing voor de aandrijving waarmee het koppel nauwkeurig per wiel te regelen is. Lexus heeft veel aandacht geschonken aan de rijdynamiek, de brandstofcel is nabij de achteras geplaatst, de besturingseenheid heeft voorin de auto een plek gekregen en daar tussenin liggen de speciaal vormgegeven brandstoftanks. Hierdoor is de gewichtsverdeling over de voor- en achteras optimaal. Noemenswaardig zijn de wielen van de LF-FC, deze zijn opgebouwd uit polymeren die versterk zijn met koolstofvezels. Hierdoor blijft het gewicht van de grote 21-inch velgen beperkt.