Spannend nieuws van Toyota Gazoo Racing

Spannend nieuws van Toyota Gazoo Racing

14 januari 2022 Uit Door Arnold

Geheimzinnigheid is bij Toyota slechts één camouflagelaag dik. De mysterieuze coureur ‘Morizo’ die testwerk voor Toyota en Lexus verrichtte bleek niemand minder te zijn dan Akio Toyoda zelf, de grote baas van Toyota Motor Corporation. Op zijn initiatief heeft Toyota zich binnen zeer korte tijd een nieuw imago aangemeten, het solide en betrouwbare merkbeeld is sinds de Lexus LC en GR Yaris aangevuld met de factor ‘stuurmansauto’s’. Vandaag maakte Toyota meer bekend over een ophanden zijnde sportauto, en liefhebbers van het merk (en samenwerkingspartner Mazda) zitten daardoor op het puntje van hun stoel. De auto in kwestie is de GR GT3 concept.

Toyota Gazoo Racing maakte vandaag bekend dat het merk zich intensiever gaat inzetten in de racerij, het doel is tweeledig: naamsbekendheid opbouwen en auto’s ontwikkelen die de ware stuurman / -vrouw zal aanspreken. Sinds de GR Yaris uitgeroepen werd tot stuurmansauto van het jaar, is de eerste stap naar een verkoopsucces gezet. De GR Yaris zou in beperkte oplage verkocht worden, maar de vraag overtrof het aanbod vele malen. Voor de Japanse markt bouwt Toyota 500 exemplaren van de GRMN Yaris. Deze versie is 20 kilo lichter dan de GR, 10 millimeter breder en hij ligt 10 millimeter dichter op het wegdek. Deze zeer speciale uitvoering is niet te koop, via een lotingsysteem zullen alle 500 auto’s worden toegewezen.

De GR GT3 is een auto is in veel opzichten tot de verbeelding spreekt, in de eerste plaats door zijn design met de prachtige, lange motorkap. Als je de race-aerodynamica wegdenkt, dan blijft er een buitengewoon elegante sportauto over. Online gonst het over de sprituele opvolger van de LFA (Kijktip: de video van Savageese), en ook over de productieversie van de Mazda RX Vision. Met wankelmotor! De reden dat de Mazda genoemd wordt, ligt in het feit dat de fabrikant uit Hiroshima intensieve samenwerkingsverbanden met Toyota heeft. De GR GT3 wordt niet specifiek als Toyota of Lexus genoemd, maar als je naar de achterlichten kijkt, dan moet het wel een Lexus zijn. Over een productieversie en technische gegevens wordt met geen woord gerept, maar wel dat de GT3 zal deelnemen in de gelijknamige Japanse raceklasse. En aangezien de Lexus LFA indertijd ook in een raceklasse werd getest en ontwikkeld, wordt ook nu gesuggereerd dat de GR GT3 een gelijksoortig ontwikkelingstraject doorloopt. Laten we het hopen.

bZ4X GR Sport Concept

De nieuwe bZ4X is nog maar nauwelijks onthuld, en nu hebben we de eerste speciale uitvoering al te pakken. Nu lag het ook in de lijn der verwachting dat TGR de nieuwe EV van Toyota onderhanden zou nemen, maar hij is eerder dan verwacht onthuld. De bZ4X GR Sports Concept verschilt uiterlijk en innerlijk van de bread and butter versies. De fraaie, zwarte lichtmetalen velgen springen direct in het oog, Toyota heeft nog geen velgmaat genoemd, maar het lijkt erop dat dit 21 inch velgen zijn. De Bridgestone Potenza Sport banden zijn een duidelijke aanwijzing naar de sportieve aspiraties van deze uitvoering. Naast alle uiterlijke wijzigingen (gewijzigde aerodynamica, zwarte panelen) en de diepe sportstoelen kunnen we ook een aangepast onderstel verwachten. Helaas is er nog niet meer informatie voorhanden.

GR Heritage Parts Project

Op de komende autosalon van Tokyo is ook GR Heritage Parts Project aanwezig. Deze tak produceert nieuwe onderdelen voor klassieke Toyota’s. Zelfs voor de Toyota 2000 GT worden nieuwe onderdelen leverbaar! Overigens beperkt de levering zich niet louter tot de sportieve Toyota’s, naast de A70 en A80 Supra, en de AE86 Corolla, zal Toyota ook nieuwe onderdelen gaan produceren voor de Land Cruiser 40 serie.