Rijtest Suzuki Jimny

Rijtest Suzuki Jimny

25 april 2021 Uit Door Arnold

De ideale boswachterauto

Ook voor Carnold geldt dat er voor vele zaken een eerste keer is, en in dit geval is dat terreinrijden. Een zorgvuldig uitgezette route die door bos en onverharde plattelandswegen leidt is mijn eerste voorzichtige stap naast de gebaande paden. Met een ervaren rally- en offroadrijder ga ik op pad, en de Jimny kan meteen aan de bak. De eerste kilometers leiden door een bos, waar de route met paaltjes gemarkeerd is. De terreinauto’s voor me hebben moeite met de eerste de beste klim, maar de Jimny rijdt er met tweewielaandrijving overheen. Daarna volgen er een aantal krappe bochten waar elke auto behalve de Jimny moet steken. Dat zal ook de reden zijn dat Staatsbosbeheer een flink aantal Jimny’s in de bedrijfsvloot heeft opgenomen. Door zijn compacte buitenformaat kan de Jimny op plaatsen komen die normaalgesproken alleen te voet bereikbaar zijn. Zodra we de bosroute verlaten volgt een trip over akkers en kleigrond. Hier blijkt de meerwaarde van de BF Goodrich banden op de fraaie Sparco velgen: andere terreinrijders hebben flink wat moeite om uit een diepe, ondergelopen doorgang te rijden. De klei in het profiel reduceert hun grip tot nul. Maar de Jimny, tot de onderzijde van de deuren in de blubber, rijdt er rustig doorheen. Na anderhalf uur is de route afgerond, de overige terreinrijders kijken zorgelijk naar hun stomende auto’s en krassen in de lak, maar de Jimny is alleen maar vuil geworden. Waar de anderen een avontuur beleefden, reed de Jimny doodgemoedereerd een ritje door de prut. Terreinrijden is onthutsend gemakkelijk in deze dappere Suzuki.

Door land en stad

Ikzelf houd het liever bij rijden op verharde wegen. Wegen bestaan tenslotte langer dan auto’s dus waarom zou je er naast gaan rijden? Ondanks het feit dat de Jimny een volwaardige terreinauto is, hoef je geen grote concessies te doen om met enig fatsoen over provinciale- en snelwegen te rijden. En in de stad heb je helemaal plezier van de Jimny. Door zijn compacte buitenformaat sta je niemand in de weg, zelfs de kleinste parkeerplekken zijn ruim genoeg en hij is maximaal wendbaar. In de bagageruimte heb je meer dan genoeg plek voor de wekelijkse boodschappen. De laadvloer ligt hoog en de zijwaarts openende achterdeur maakt inladen erg gemakkelijk. Suzuki levert de Jimny bovendien met dezelfde veiligheidsuitrusting die ook op andere modellen wordt geleverd: Dual Sensor Brake Support, grootlicht-assistent, rijbaanassistent, verkeersbordherkenning en slingerherkenning (Sway Warning). Dat laatste is weer gekoppeld aan het ABS en ESP waardoor de voertuigstabiliteit op de snelweg maximaal is. De Jimny mag overigens een aanhanger van 1.300 kilo trekken. Suzuki levert de Jimny met één uitrustingsniveau: Select. De belangrijkste comfortuitrusting bestaat uit het Suzuki audiosysteem met DAB+, cruise control, stoelverwarming en een handbediende airconditioning (de climate control op de foto’s was voorbehouden aan de niet meer leverbare geel-kenteken uitvoeringen). De stoelen uit de Jimny zijn gelijk aan die uit de Ignis, ze zijn eenvoudig van opzet, maar ze zitten verbazingwekkend goed. Doordat je in de Jimny meer rechtop zit, is de zit helemaal prima.

De Suzuki Jimny verdient een groter bestaansrecht dan hem door emissiewetgeving ontzegd is. Het is een auto die buitengewoon capabel is in het terrein, daarbuiten is het prima wagentje voor stad en land die in de Commercial uitvoering nog behoorlijk wat bagage kan meetorsen (863 liter). De grootste kracht van de Jimny is zijn stoere en tegelijkertijd innemende voorkomen. Overal waar je komt beginnen mensen een praatje met je. Als je verlegen zit om contact, of een opstapje nodig hebt naar een relatie: koop een Jimny. Deze kleine Suzuki is daarin effectiever dan welke datingapp of welk relatiebemiddelingsbureau dan ook. Als die firma’s nu ook eens een vloot Jimny’s kocht en relatiekandidaten op een offroadritje zou sturen, dan heb je de ideale gespreksstarter en relatietest in een. Suzuki heeft al ‘Select’ en ‘Style’ als uitrustingsniveau. De Jimny voegt daar de ‘Sjans’ aan toe. Een onverwacht, maar niet onplezierig effect.

19 item(s) « van 19 »

 

Pagina's: 1 2