Nissan restaureert Y31 Cima voor Kazue Itoh

Nissan restaureert Y31 Cima voor Kazue Itoh

9 december 2021 Uit Door Arnold

Ruim een jaar geleden verbaasde de Japanse actrice Kazue Itoh haar fans toen ze in een interview vertelde dat ze in een 30 jaar oude Nissan Cima reed. Op haar Instagram account plaatste ze enkele foto’s van de onvolkomenheden die het voormalig vlaggenschip in drie decennia had opgelopen. De lak was dof, hier en daar was een roestplekje te bespeuren en de gescheurde stoelbekleding was aan het oog onttrokken door een stoelhoes van een oude spijkerbroek. Dat de immens populaire actrice gehecht was aan haar auto, was wel duidelijk. Haar vele fans deden een oproep aan Nissan om de Cima te restaureren, en dat was bij Nissan niet aan dovemansoren gericht.

Nissan Japan nam de uitdaging aan, en in april dit jaar leverde Kazue Itoh haar trouwe, oude Cima af bij Autech, Nissan’s special operations afdeling. Itoh kreeg een Nissan Kicks e-Power in bruikleen, en Autech ging aan de slag. Op de website van Autech werd met regelmaat een update geplaatst over de vorderingen.

Itoh kocht de Cima op haar 23e, toen ze al flink carrière gemaakt had als televisie- en filmactrice. De Cima was indertijd Nissan’s vlaggeschip met een luxe-uitrusting en geavanceerde techniek waar je U tegen zegt: luchtvering, een zwevend (stilstaand) hart van het stuurwiel, turbo met een keramisch turbinewiel en… wissers op de buitenspiegels. De keuze voor een dergelijke, uitermate luxe auto was niet de meest voor de hand liggende voor een 23-jarige, Nissan verkocht Cima’s voornamelijk aan Captains of Industry. Met een prijs van 5 miljoen Yen (omgerekend 90.000 gulden in Nederland ) was de Cima Type II Limited ook zeker niet de goedkoopste, maar Itoh kon het haar gemakkelijk veroorloven op basis van haar inkomen als actrice. De R32 Skyline had haar voorkeur, maar haar moeder moest ook met haar auto kunnen rijden, en moeder Itoh kon niet met een handbak overweg, dus werd het een Cima. In dertig jaar tijd reed Itoh 267.000 kilometer met de Nissan – probleemloze kilometers – maar zoals te verwachten is, kreeg de Cima ouderdomskwalen.

Door de actie van haar fans werd Nissan Japan getriggerd, eind april werd de auto bij Autech in ontvangst genomen en kon een uitgebreide restauratie beginnen. Itoh had slecht geslapen voorafgaand aan het inleveren, de Cima was echt een onderdeel van haar familie, het viel haar zwaar om tijdelijk afscheid te nemen van haar geliefde auto.

Autech is grondig en gedegen te werk gegaan: de Cima werd volledig gedemonteerd. De kale body is gestraald en opnieuw gespoten, het volledige onderstel is gereviseerd en ook de motor en versnellingsbak zijn opnieuw opgebouwd. Alle medewerkers van Autech die meewerkten aan de restauratie deden dit in hun vrije tijd. Nissan en Autech hadden voor de gelegenheid een website opgezet waar alle vordering regelmatig gepubliceerd werden. Het roestprobleem bleek relatief klein, alleen in de achterste wielranden moest plaatwerk vervangen worden. Elk onderdeel dat gedemonteerd werd, is in nieuwstaat teruggebracht.

De vele korte videos op de restauratiewebsite zijn de moeite van het kijken zeker waard, ook als je geen Japans spreekt of leest. De toewijding is een genot om naar te kijken, en de wijze waarop de Cima gedemonteerd wordt getuigt van groot respect voor de eigen historie. Het mooiste deel van een restauratie is de wederopbouw met nieuwe onderdelen. De achterwielophanging is tot op het kleinste onderdeel opnieuw opgebouwd, het is een lust om naar te kijken. En wat te denken van het leidingwerk onder de auto? Alles is nieuw. Spiksplinternieuw. De volledige restauratie duurde zeven maanden. Het grootste probleem was het vinden van nieuwe onderdelen. Veel Carnold-lezers weten wat het inhoud om als west-Europeaan een oude Japanner op de weg te houden (zeker als je iets bijzonders of afwijkends hebt), maar gelukkig zijn wij niet de enige met dat probleem.

Afgelopen week, op 7 december, werd Kazue Itoh herenigd met haar volledig gerestaureerde Cima. De overhandiging vond plaats in Nissan Crossing in Ginza, en ook de datum is niet toevallig, het is Itoh’s verjaardag. De overhandiging werd live-uitgezonden via Nissan’s corporate website. Itoh was zichtbaar geroerd, haar eerste constatering is dat de auto zelfs nieuw ruikt. Hieronder kun je de livestream terugkijken. De Cima blijft tot de kerstdagen in Nissan Crossing staan, zodat fans de auto in real life kunnen bekijken.

 

Fotocredits: Nissan Motor Company, Autech, Instagram Kazue Itoh