Nissan Leaf evenaart de Bluebird

Nissan Leaf evenaart de Bluebird

23 maart 2021 Uit Door Arnold

De Nissan Bluebird was het eerste model dat Nissan in het Britse Sunderland produceerde. Na de productiestart in 1986 werden er in vier jaar tijd 187.178 Bluebirds gebouwd. Dat record is nu geëvenaard door een ander iconisch Nissan-model: de Leaf.

Wereldwijd zijn er al een half miljoen Leafs geproduceerd, de productie voor de Europese markt vindt plaats in Engeland. De Leaf waarmee het productierecord van de Bluebird werd geëvenaard is bestemd voor Noorwegen, waar de Leaf ongekend populair is. Het is een grote opsteker voor de Sunderland Plant, na onzekere tijden rondom Brexit. Reken maar dat de nieuwe Qashqai veel werk voor het personeel in Sunderland oplevert. Van de oorspronkelijke medewerkers werken er nog 19 in de huidige fabriek, die hebben heel wat Nissan modellen voorbij zien komen.

Ten tijde van de Bluebird werkten er 430 mensen in de fabriek, tegenwoordig zijn dat er 6.000. Het personeelsaantal is niet het enige dat veranderde, ook de productietijd van een auto werd enorm teruggebracht. Het kostte in 1986 22 uur om een Bluebird te assembleren, een Leaf wordt in 10 uur gebouwd.

De Nissan Bluebird was in Nederland een geliefde auto onder zakelijke rijders, de dubbele dagteller was een uitkomst voor mensen die zakelijke- en privékilometers moesten registreren. Helaas zijn er weinig Bluebird overgebleven, maar de exemplaren die nog rondrijden, verkeren in prima staat. Of zelfs in uitmuntende staat, zoals dit exemplaar van Willem de Geele:

7 artikel(en) « van 7 »