Nissan Ariya onthuld

Nissan Ariya onthuld

17 juli 2022 Uit Door Arnold

Voor echte petrolheads is de techniek van de Nissan e-Power aandrijflijn echt smullen, maar het nieuws werd enigszins overschaduwd door de introductie van de Ariya: de spiksplinternieuwe elektrische SUV die ontzettend belangrijk is voor Nissan. Met de officiële onthulling werden ook de belangrijkste specificaties en de prijzen bekendgemaakt. De Nissan Ariya is leverbaar vanaf € 48.990 voor de 63 kWh Advance. De prijzen lopen op tot € 62.990 voor de Evolve met 87 kWh accu en e-Force vierwielaandrijving. De Ariya breekt met de traditionele Nissan benamingen voor de uitrustingsniveaus (Acenta, Visia, Tekna) – een belangrijke breuk met de traditionele aandrijflijnen. Het volledige prijsoverzicht vind je hier. Over twee weken staat de Ariya al bij de Nederlandse dealers, en Nissan is uiterst hoopvol over de verkoopcijfers. Niet onterecht, want de Ariya is een ruime, zeer goed uitgeruste EV met uitstekende cijfers. De standaarduitvoering rijdt ruim 400 kilometer op een volle accu, de 87 kWh accu brengt de Ariya ruim 500 kilometer verder, zelfs met e-Force vierwielaandrijving.

Drie uitvoeringen

Zoals gezegd introduceert Nissan nieuwe benamingen voor de uitrustingsniveaus: Advance en Evolve waarbij Advance de ‘standaarduitveoring’ is. Daarnaast is er keuze uit twee accupaketten, 63 of 87 kWh. Toto slot kun je nog kiezen voor e-Force vierwielaandrijving. Dit is echter voorbehouden aan de grootste accu. Je kunt de kleinste accu dan weer wel bestelling met het hoogste uitrustingsniveau. De onboard lader kan tot 130 kW DC laden, of 22 kW AC. In de praktijk betekent dat dat je in een halfuur 267 kilometer tot 350 kilometer bijlaadt – afhankelijk van de accugrootte. Nissan geeft 8 jaar of 160.000 kilometer garantie op de accu. Er zit overigens een flinke variatie in het voertuiggewicht: 1.800 tot 2.300 kilo. Het mag duidelijk zijn dat de tweewielaangedreven Ariya met de grootste accu het verst komt: 533 kilometer volgens WLTP.

Veel veiligheid standaard

De Nissan Ariya is voorzien van ProPILOT met Navi-link. Dat is de meest innovatieve versie van Nissans geavanceerde bestuurdersassistentiesysteem. Met een breed aanbod aan veiligheidsfuncties staat veiligheid bij de Ariya duidelijk voorop. Met Nissan Safety Shield 360 beschikt de auto over een Intelligent Around View Monitor, Intelligent Forward Collision Warning, Emergency Lane Keeping, Intelligent Emergency Braking en Rear Automatic Emergency Braking-technologie. De Intelligent Route Planner berekent de beste route op basis van verschillende factoren zoals eventuele opstoppingen of wegwerkzaamheden, de actuele beschikbaarheid van laadstations en de resterende batterijlading. Met de NissanConnect Services App zijn de portieren op afstand te ont- of vergrendelen. In combinatie met Amazon Alexa werken de verschillende systemen perfect samen voor een op maat gemaakte beleving. Draadloos Apple CarPlay en Android Auto via de kabel zijn ook beschikbaar.