Nieuwe Suzuki Swift onthuld

Nieuwe Suzuki Swift onthuld

7 december 2023 Uit Door Arnold

Ooit was hij de ‘Giant Suzuki‘, maar al jaren is hij de midrange Suzuki: de Swift. Maar de komst van een nieuwe Swift, zoals deze week werd aangekondigd, is nog altijd groot en belangrijk nieuws. In het tweede kwartaal van 2024 staat hij bij de Nederlandse dealers, en alle belangrijke ins- en outs zijn inmiddels bekendgemaakt.

Een belangrijk wapenfeit van de Swift, en dit is een unicum in autoland, is dat hij als één model in 169 landen verkocht wordt (de enige andere auto die hierbij in de buurt komt is de Mitsubishi Space Star / Mirage). Suzuki is daarom zeer zorgvuldig te werk gegaan bij het ontwikkelen van de nieuwe Swift. Sinds de RS413-generatie heeft de Swift een zeer herkenbare vormgeving die in de daaropvolgende generatie is doorgetrokken. Je kunt met recht stellen dat de Swift een iconische vormgeving heeft, en dat is een belangrijke waarde voor dit model. Daarom is de nieuwe Swift qua vormgeving trouw gebleven aan het bestaande ontwerp. Uiteraard is de Swift in één oogopslag herkenbaar als een compleet nieuwe auto. De clamshell motorkap en de rondere voor- en achterzijde zorgen voor het onderscheid met het bestaande model. Met een lengte van 3.86m, breedte van 1,73m en hoogte van 1,49m is de nieuwe Swift slechts 1,5 centimeter hoger en langer dan zijn voorganger.

Ergonomisch interieur

Officiële foto’s van een linksgestuurd interieur heeft Suzuki nog niet vrijgegeven, maar wel van de rechtsgestuurde versie. De indeling en ergonomie oogt vertrouwd, maar wel nieuw is het feit dat de middenconsole naar de bestuurder gebogen is. Het instrumentenpaneel is uitgevoerd met traditionele instrumenten: fysieke meters met een klein beeldscherm tussen de toerenteller en snelheidsmeter. Elke nieuwe Swift krijgt een 9 inch touchscreen met ingebouwde navigatie. Uiteraard is Carplay en Android auto aanwezig.

Negen kleuren

Voorlopig zijn er negen lakkleuren beschikbaar voor de nieuwe Swift: Frontier Blue Pearl Metallic, Cool Yellow Metallic en Caravan Ivory Pearl Metallic. Suzuki levert ook opvallende dual-tone lakafwerkingen waarbij het dak – afhankelijk van de kleur – is afgewerkt in Super Black Pearl of Mineral Gray Metallic. De kleuren Burning Red Pearl Metallic en Frontier Blue Pearl Metallic bestaan uit een drielaagse coating, dit geeft een zeer sterke dieptewerking en chique uitstraling.

Altijd Mild-Hybrid

Onder de motorkap is belangrijk nieuws te vinden: de spiksplinternieuwe Z12E 1.2 liter driecilinder benzinemotor. Veel technische ins- en outs hebben we nog niet, behalve dat het vermogen en koppel op 81 pk en 110 Nm liggen. De Swift wordt altijd als mild-hybrid geleverd, een 2,3 kW / 50 Nm startgenerator geeft de driecilinder extra pit. De elektriciteit wordt opgeslagen in een lithium-ion accu, maar de capaciteit hiervan is nog niet bekend. Suzuki levret een handgeschakelde vijfbak of een CVT-automaat. En uiteraard is de Swift ook met AllGrip vierwielaandrijving leverbaar. Nog altijd een unicum in dit segment. Zoals gezegd staat de nieuwe Swift in het tweede kwartaal bij de Nederlandse dealers. In de aanloop naar de Nederlandse introductie zal Suzuki de prijzen en uitrusting bekendmaken.

10 artikel(en) « van 10 »