Mazda CX-60 en CX-80 aangekondigd, MX-30 met wankelmotor!

Mazda CX-60 en CX-80 aangekondigd, MX-30 met wankelmotor!

11 oktober 2021 Uit Door Arnold

Mazda gaat het aanbod SUV’s naar boven uitbreiden met twee nieuwe modellen boven de CX-5: de CX-60 en CX-80. Deze beide modellen zullen in de komende twee jaar gepresenteerd worden. Oh ja, de wankelmotor keert ook terug.

De reden dat Mazda twee nieuwe SUV’s op de Europese markt introduceert ligt in de groeiende vraag naar auto’s in dit marktsegment. Buiten Europa (lees: de Amerikaanse markt) worden ook nog een CX-70 en CX-90 gepresenteerd. Deze modellen zijn ‘wide body models’ zoals Mazda dat noemt, en deze zijn een maatje te groot voor de Europese autoconsument.

Vijf- en Zevenzitters

De CX-60 krijgt twee zitrijen, de CX-80 zal uitgerust worden met drie zitrijen en is een volwaardige zevenzitter. Het is nog niet duidelijk of de ’80’ en afzonderlijk model is, of een zevenzits uitvoering van de ’60’, zoals de Nissan X-Trail en Qashqai. Beide modellen mogen wel het spits afbijten met Mazda’s nieuwe hybride en mild-hybride technologie. Mazda kondigt tussen de regels door een nieuwe generatie plug-in hybride aan, deze zijn gekoppeld aan de SkyActiv-G viercilinders. De SkyActiv-X en SkyActiv-D krijgen 48 Volt mild-hybride techniek.

Terugkeer van de wankelmotor

In slechts twee regeltjes in het persbericht doet Mazda een grootste aankondiging: de terugkeer van de wankelmotor. Ik citeer: “In addition, during the first half of 2022, a new version of Mazda’s first mass-production EV, the MX-30, will be introduced that incorporates multiple electrification technologies using Mazda’s unique rotary engine as a generator.” Daarmee volgt Mazda het pad van Nissan met de e-Power, en keert de wankelmotor terug! Zodra er ook maar iets meer bekend is over de Rotary Range Extender, dan lees je het hier!

Mazda MX-30