Lexus RZ 450e – Echt Vooruitstrevend

Lexus RZ 450e – Echt Vooruitstrevend

21 april 2022 Uit Door Arnold

De eerste dedicated EV van Lexus is officieel onthuld, de RZ 450e is de vaandeldrager van Lexus’ toekomstvisie. Vanaf 2030 wil Lexus alleen nog elektrisch aangedreven auto’s verkopen, en aan de RZ is de nobele taak om de cliĆ«ntele over de streep te trekken. Zoals met elke nieuwe auto is er veel te vertellen, en in het geval van Lexus RZ 450e is er heel veel nieuws. In dit artikel zetten we alle belangrijke ins- en outs voor je op een rijtje.

Het e-TNGA platform krijgt een dubbele vuurdoop: de Toyota bZ4X maakt zijn start als mainstream EV in een moordend concurrentieveld, en in de Lexus RZ 450e moet het platform meteen een reputatie vestigen in een upmarket marktsegement. Lexus maakt het zichzelf niet gemakkelijk, maar dat is wellicht ook de beste manier om een merk op te bouwen. De Lexus LS 400 was de allereerste stap van het merk, in het moeilijkste marktsegment. En toch heeft die auto tot op de dag van vandaag een reputatie waar menig autobouwer jaloers op is. De taak die de RZ 450e anno 2022 heeft is net zo gewichtig als die van de LS 400 in 1989: het penetreren van een markt (premium EV crossovers) waar een klein aantal concurrenten de dienst uitmaken, en waar een uiterst veeleisend koperspubliek over de streep getrokken moet worden.

De RZ 450e is innerlijk en uiterlijk een echte Lexus, de vormtaal van het exterieur sluit naadloos aan bij de bestaande modellen en zit vol verwijzingen naar de overige crossovers en de topmodellen. Hoewel de RZ geen spindle grille heeft, is het thema spindle overal terug te vinden in de carrosseriebelijning. Om toch met de grille te beginnen: de kenmerkende contouren van de grille zijn er wel, maar het oppervlak waar normaliter de grille zit, is gesloten. In plaats daarvan heeft de RZ openingen naast de grille voor de koeling van de elektronica en voor de aerodynamica. Deze openingen zijn opgenomen in panelen die in een contrasterende kleur gespoten zijn.

De achterzijde heeft de kenmerkende rankende achterlichten en de doorlopende lichtlijn die we ook bij andere Lexus crossovers zien. Net als bij de bZ4X heeft de RZ vin-vormige uitsteeksels op de achterklep, deze hebben een aerodynamische functie. Een deel van die functie is het schoonhouden van de achterruit, de RZ heeft namelijk geen achterruitwisser.

Pagina's: 1 2 3 4