Kia EV3 onthuld

Kia EV3 onthuld

27 mei 2024 Uit Door Arnold

De Kia EV3 is vorige week officieel onthuld, en de compacte middenklasser uit Kia’s EV-reeks is in veel opzichten een opzienbarende auto. Het opposites united-design sluit aan op dat van de EV9 waarmee de EV3 een rijdend design-statement is geworden. Ook in het interieur is die filosofie het uitgangspunt van het ontwerp, maar als je de EV3 nader onder de loep neemt, dan wordt ook duidelijk dat de vormtaal het praktische aspect niet in de weg staat. Integendeel, de EV3 is een uitermate ruime en praktische gezinsauto geworden.

In juli gaat de EV3 de Zuid-Koreaanse markt op, gevolgd door Europa in de tweede helft van dit jaar. Vanaf de foto’s is het wat lastig in te schatten hoe groot de EV3 is, maar gelukkig heeft Kia de hoofdmaten ook bekendgemaakt. Hij is 4,30 meter lang, 1,85 breed en hij is 1,56 hoog. De wielbasis is 2,68, onder de wagenvloer is plek voor een 81,4 kWh accu, dat is de long-range versie met een theoretische actieradius van 600 kilometer. Er wordt ook een 58,3 kWh leverbaar, hiervan is het rijbereik nog niet bekend. Voorlopig is er sprake van één motorversie met 150kW vermogen en een koppel van 283 Nm, het vermogen van versies de normal-range accu is dus niet beperkt. Kia heeft er wijselijk voor gekozen om de EV3 niet te ontwikkelen voor maximale prestaties, de 0-100 springt doet de auto in 7,5 seconden en de topsnelheid is 170 kilometer per uur. Al met al zijn dat mooie waarden.

De EV3 is een echte vijfzitter met een heel ruim interieur. Op het dashboard gebruikt Kia de bekende Hyundai / Kia beeldschermen – een veel betere schermlayout dan staande schermen. Het dashboard an sich is heel slank en er loopt geen console brede tot aan de wagenvloer. Daardoor biedt de EV3 ontzettend veel beenruimte. De console tussen de voorstoelen is voorzien van een schuiftafel.

AI Assistant – eerst alleen in Korea

Het exterieurdesign is een van de meest opzienbarende aspecten van de EV3, op de foto’s doet de auto heel futuristisch aan, maar hij is uiteraard in verschillende carrosseriekleuren leverbaar. Welke dat zijn, meldt het persbericht nog niet, maar hoofddesigner Karim Habib heeft het over ‘spraakmakende kleuren’. De EV3 is de eerste EV van Kia die is uitgerust met een AI Assistant. Deze technologie biedt nieuwe en innovatieve manieren om de functies van de EV3 direct en intuïtief te gebruiken en te bedienen, waardoor het gemak wordt vergroot en de productiviteit wordt geoptimaliseerd. Met de integratie van generatieve AI is ook de stemassistent van Kia nu nog capabeler. Generatieve AI begrijpt complexe contexten door middel van natuurlijk taalbegrip, waardoor het op natuurlijke wijze met gebruikers kan communiceren. De AI-technologie wordt in eerste instantie gelanceerd op de Zuid-Koreaanse markt en wordt op termijn ook in Europa aangeboden. Na de zomervakantie kunnen we de Kia EV3 is in Nederland verwachten, tezijnertijd zal Kia Nederland de prijzen, specificaties en uitrusting bekendmaken.

15 artikel(en) « van 15 »