541 km actieradius voor de Kia EV9

541 km actieradius voor de Kia EV9

31 mei 2023 Uit Door Arnold

Hij ziet er nog steeds uit als een conceptcar, maar op de foto’s zien we toch echt de productieversie van de Kia EV9. Kia’s fullsize SUV met drie zitrijen, captain chairs, zeeën van ruimte en een actieradius van liefst 541 km. In alle opzichten een indrukwekkende auto, en niet in de laatste plaats door het slimme E-GMP platform. Dankzij het 800 volt boordnet kan de EV9 onder ideale omstandigheden 240 kilometer rijbereik laden binnen een kwartier. Bovendien is de EV9 voorzien van bidirectionele laadtechnologie, waarmee hij geschikt is voor een groot aantal laadmogelijkheden zoals Automated Unidirectional Smart Charging (V1G), Vehicle-to-Load (V2L), Vehicle-to-Building/Vehicle-to-Home (V2B/V2H) en Vehicle-to-Grid (V2G).

Achteraf upgraden

De Kia EV9 is de eerste Kia die achteraf, via over-the-air updates, voorzien kan worden met nieuwe functionaliteiten. Deze mogelijkheid is niet geheel onomstreden omdat sommige merken dit op abonnementsbasis doen – denk hierbij aan opties zoals het vrijschakelen van stoelverwarming, voor een bepaalde duur. Hoe Kia dit invult, is nog niet bekend.

Een eigenzinnig en herkenbaar design

Het nieuwe Digital Tiger Face van de EV9 is voorzien van de verticale Matrix LED-koplampen, deze geven de grote Kia een heel herkenbaar aanzien. De Star Map LED-dagrijverlichting zorgt voor een nieuwe lichtbeleving, met kubusvormige LED-elementen bij de GT-Line. Het Star Map lichtdesign is ook terug te vinden in de opvallende achterlichten. De deurgrepen verzinken automatisch in de carrosserie, dit geeft een aerodynamische en high-tech uitstraling, uiteraard draagt het ook werken een steentje bij aan het beperken van de luchtweerstand. De EV9 is in Europa verkrijgbaar in de kleuren Snow White Pearl, Aurora Black Pearl, Flare Red, Pebble Grey en Iceberg Green. De standaard EV9 is daarnaast ook te bestellen in glanzend of mat Ivory Silver. De EV9 GT-Line is exclusief verkrijgbaar in Ocean Blue (mat of metallic), de opvallende kleur van de Concept EV9.

Zeer flexibel interieur

De zeszitsversie heeft draaibare stoelen op de tweede zitrij die 180 graden kunnen draaien, wanneer de auto stilstaat. De passagiers op de tweede zitrij kunnen daarbij gezellig praten met de inzittenden op de derde rij of een spelletje spelen met elkaar spelen door de lange schuiflade, die zich uitstrekt vanaf de middenconsole, om te klappen in een tafel tussen de stoelen. Naast de afzonderlijke instellingen voor de bestuurder en de voorpassagier, biedt het volledig onafhankelijk werkende klimaatsysteem achterin ook meer comfort voor de passagiers op de tweede en derde zitrij.

Dit bespaart energie door passagiers alleen te verwarmen of te koelen wanneer en waar ze dat willen. De EV9 is de eerste Kia in Europa met het nieuwe klimaatbedieningspaneel van het merk waarmee de klimaatvoorkeuren nog makkelijker kunnen worden ingesteld zonder te hoeven scrollen door submenu’s in het infotainmentsysteem.

De EV9 is met een lengte van 5.010 mm de ruimste Kia in Europa tot nu toe. Hij is 1.980 mm breed en 1.750 mm hoog en heeft een wielbasis van 3.100 mm. De achterwielaangedreven versies hebben een frunk van maximaal 90 liter, en die van de vierwielaangedreven varianten is 52 liter groot. De kofferbak biedt 828 liter opbergruimte wanneer de tweede zitrij is opgeklapt en maximaal 333 liter wanneer de derde zitrij in gebruik is.

Twee aandrijflijnen

Kia biedt keuze uit achterwiel- en vierwielaandrijving, de EV9 heeft altijd een 99,8 kWh accu. De achterwielaandrijver heeft 150 kW aan vermogen en een koppel van 350 Nm. De vierwielaandrijver is leverbaar in twee varianten, het vermogen bedraagt 141 kW per motor (één op de vooras, één op de achteras) met 250 Nm koppel op de vooras en 350 Nm op de achteras. Met deze aandrijflijn heeft de EV9 een topsnelheid van 185 km/u en kan hij in 9,4 seconden accelereren van 0-100 km/u.

De tweede variant is de GT-Line, die heeft 350 Nm koppel voor beide motoren. De standaard EV9 met vierwielaandrijving accelereert van 0-100 km/u in 6,0 seconden en de GT-line in 5,3 seconden.

In oktober van dit jaar verwacht Kia de EV9 in Nederland, tegen die tijd verwacht de importeur ook de specificaties en prijzen bekend te maken.