Kia Ceed ingrijpend geüpdate

Kia Ceed ingrijpend geüpdate

14 juli 2021 Uit Door Arnold

Vandaag heeft Kia de stevig opgefriste Ceed modelfamilie gepresenteerd. Alle Ceed’s krijgen een nieuw front, nieuwe kleuren, nieuwe wielen en een heleboel nieuwe techniek. Daarmee zijn de hatchback, Sportswagon en Proceed weer helemaal bij de tijd.

De meest in het oog springende wijziging is het nieuwe front van de Ceed-familie. De koplampen kregen een nieuwe indeling, de tigernose-grille heeft nu een hoogglans afwerking en de voorbumper heeft markante windgeleiders gekregen. Die laatste zijn onderdeel van een aerodynamische ingreep die de wind beter over de voorwielen geleid, de vormgeving van deze geleiders maakt de Ceed’s erg herkenbaar. En niet te vergeten: het nieuwe Kia merklogo is prominent aanwezig boven de grille.

Altijd Full Led koplampen

Elke Ceed krijgt full led koplampen met geïntegreerde dagrijverlichting, die uiteraard ook met led’s is uitgerust. De mistlampen verhuisden ook naar de koplampunits, zodat de windgeleiders in de voorbumpers niet gehinderd worden door een lichtunit. De dagrijverlichting is pijlvormig en naast de mistlamp / dimlicht / grootlicht-unit geplaatst. De hatchback GT-Line en GT krijgt nieuwe led-achterlichten, die bestaan uit een honingraatstructuur met 48 segmenten. Deze vormen vijf horizontale rijen waarin ook sequentiële knipperlichten opgenomen zijn.

Nieuwe velgen en GT-upgrades

Kia heeft nieuwe lakkleuren ontwikkeld voor de Ceed, in totaal zijn er dertien lakkleuren beschikbaar, waaronder vier nieuwe: Machined Bronze, Lemon Splash, Yucca Steel Grey en Experience Green. Ook zijn er nieuwe velgen beschikbaar  voor alle velgmaten (16, 17 of 18 inch). De 18 inch velgen voor de GT worden voorzien van fraaie rode accenten in de naafkap, een klein detail dat onderdeel is van het geüpdate GT-pakket. Naast de naafkappen krijgen ook de luchtinlaten in de voorbumper en de diffuser in de achterbumper subtiele rode accenten. De GT krijgt bovendien ook een dubbele uitlaat in de achterbumper.

Smartstreams, mild hybrids en Plugins

Aan het motorenaanbod voor de Ceed verandert weinig: de bekende 1.0 en 1.5 T-GDI (120 en 160 pk) zijn voor alle versies leverbaar, desgewenst kunnen de 1.0 en de 1.5 als Mild-Hybrid geleverd worden. Kia levert twee versnellingsbakken voor de T-GDI’s: een handgeschakelde zesbak en een zeventraps DCT. De Ceed plugin hybrid wordt aangedreven door een 1.6 T-GDi en is gekoppeld aan een zestraps DCT. Het accupakket van de plugin heeft een capaciteit van 8,9 kWh waarmee de Ceed Sportswagon 57 kilometer als EV kan rijden. Qua vermogen en koppel is de Ceed Plugin Hybrid adequaat gemotoriseerd: 141 pk en 265 Newtonmeter.

Bescheiden interieurupdates

In het interieur is Kia subtiel te werk gegaan, begrijpelijk, want de ergonomie en vormgeving liet weinig te wensen over. Het belangrijkste nieuws hier betreft de stoelbekleding en pooknoppen. Er zijn drie nieuwe stoelbekledingen leverbaar en voor het meubilair van de GT-Line en GT kan gekozen worden voor suède en leder. In de GT-Line worden deze stoelen afgewerkt met grijs stiksel, de GT krijgt een contrasterend rood stiksel. Bovendien krijgen de GT-Line en GT nieuwe pooknoppen, net als de automaatversies. Kia werkt de pookknoppen nu af met geperforeerd leer.

Next level connectiviteit

De Smart Key van de Ceed is ook vernieuwd. Hiermee kan de auto nu ook worden gestart. De Sportswagons en Proceeds met elektrische achterklep reageren op het naderen van de bestuurder, zodra de auto signaleert dat de bestuurder (of degene die de Smart Key bij zich draagt) de auto aan de achterzijde nadert, dan wordt de achterklep automatisch geopend. Via de Kia Connect app kan de bestuurder zijn smartphone koppelen aan de auto. Nieuw in dit systeem is de verbeterde spraakbesturing, de koppeling van de agenda met de navigatie en de valetmodus. Met dat laatste kun je je Ceed volgen als je deze hebt uitgeleend. Ook biedt Kia last-mile navigatie met augmented reality. Hiermee kun je de laatste meters vanaf de auto naar de eindbestemming navigeren via de app. Dit is vooral handig in binnensteden die niet overal met de auto bereikbaar zijn. De Ceed Sportswagon Plug-in Hybrid biedt extra gemaksfuncties, zoals het op afstand starten en stoppen van het laden van de batterij. Met de  ‘User Profile Transfer’ feature kunnen gebruikers via de cloud een back-up maken van hun Kia Connect-voorkeuren. Dit is bedoeld voor klanten die vaak wisselen tussen verschillende met Kia Connect uitgeruste auto’s, zoals wagenparkbeheerders of gezinnen met meer dan één met Kia Connect uitgeruste auto in hun huishouden.

Nieuwe veiligheidsuitrusting

Uiteraard heeft Kia de veiligheidssystemen ook onder de loep genomen. Een belangrijke verbeteren heeft betrekkingop de dodehoekwaarschuwing. Dit systeem kan nu actief tegensturen om een zijdelingse aanrijding te voorkomen als het systeem een auto in de dodehoek signaleert. Het attentiesysteem Driver Attention Warning geeft nu ook een waarschuwing in het digitale instrumentarium als een voorligger in een file of bij de verkeerslichten wegrijdt.
Tot nu toe waren de Lane Follow Assist en de Smart Cruise control aanelkaar gekoppeld. Dit betekende dat bij het deactiveren van de cruise control ook de LFA werd uitgeschakeld. Kia heeft deze beide ontkoppeld waardoor de LFA ook actief is wanneer de Cruise Control niet gebruikt wordt. Dat betekent ook dat versies met een handgeschakelde versnellingsbak nu met LFA geleverd worden.

De parkeerhulp en de parkeercamera zijn ook verbeterd. De resolutie van de camera is nu 1 megapixel waardoor je een mooi scherp beeld op het centrale beeldscherm hebt. Ook kan de camera tijdens het rijden geactiveerd worden zodat je zicht hebt op je caravan of aanhangwagen. De Safe Exit Warning bewaakt de omgeving van de auto zodra deze geparkeerd is. Daarmee voorkom je dat een deur geopend wordt terwijl er verkeer nadert.

Nog heel even geduld

Volgende maand gaat de nieuwe Ceed in productie in Kia’s fabriek in Zilina in Slowakije. Kia Nederland verwacht dat de eerste nieuwe Ceed’s in September bij de Nederlandse dealers staan. Rond die tijd maakt Kia ook de prijzen en specificaties bekend.

15 artikel(en) « van 15 »