Hyundai reproduceert Pony Coupe Concept

Hyundai reproduceert Pony Coupe Concept

24 november 2022 Uit Door Arnold

Kortgeleden verbaasde Hyundai vriend en vijand met de N Vision 74 Concept, een designstudie en technisch lab waarin een waterstof-elektrische aandrijflijn ontwikkeld wordt. De wens om die auto daadwerkelijk in productie te nemen is inmiddels veelvuldig geuit – wellicht dat Hyundai daar stiekem al mee bezig is – maar nu verrast Hyundai ons opnieuw met het bericht dat het de oorspronkelijke concept car, de Pony Coupe Concept uit 1974 gaat herbouwen.

Hyundai heeft het de laatste tijd maar druk met de geschiedenis, eerder al zagen we restomods op basis van de originele Pony en Grandeur. Die waren beide gebaseerd op productiemodellen, maar nu gaat Hyundai de concept car zo getrouw mogelijk herbouwen. De Pony Coupe Concept werd getekend door Giorgetto Giugiaro, toen nog een piepjonge designer. De concept car werd doorontwikkeld tot een productiemodel voor de Amerikaanse markt, maar de economische malaise van begin jaren ’80 betekende het einde van dat project.

Voor menigeen was het bestaan van de Pony Coupe Concept onbekend, totdat deze kortgeleden zijn opwachting maakte naast de N Vision 74 Concept. De gelijkenissen met de DeLorean DMC-12 zijn onmiskenbaar, geen wonder, want na het opschorten van het Pony Coupe-project verkocht Giugiaro zijn ontwerp aan DeLorean.

Als eerbetoon aan Giugiaro gaat Hyundai nu de concept car herbouwen. En dat doet Hyundai in samenwerking met GFG Style, de door Giugiaro opgerichte designstudio. De Italiaanse designer is zeer ingenomen met dit project: ‘Ik ontwierp de Hyundai Pony toen ik nog een jonge ontwerper was en aan het begin van mijn carrière stond. Ik was heel trots dat ik de leiding had over de creatie van een auto voor een bedrijf dat op het punt stond de wereldmarkt te veroveren. Nu ben ik zeer vereerd dat Hyundai mij heeft gevraagd de Pony Coupé Concept opnieuw te bouwen als eerbetoon aan het erfgoed van het merk.’