De Mazda CX-3 is onthuld!

21 november 2014 Uit Door Arnold

Mazda_CX3_3Op de Los Angeles Auto Show is deze week de nieuwe compacte cross-over van Mazda onthuld: de CX33. Uiterlijk en innerlijk een echte Mazda, want in het officiële persbericht van Mazda is het SkyActiv voor en SkyActiv na. Carnold heeft de belangrijkste feiten en cijfers op een rijtje gezet. Maar laten we beginnen met… de foto’s!

Kodo

Mazda’s Kodo-designtaal zit inmiddels goed tussen de oren bij de internationale autoconsument. Want zelfs zonder de Mazda-emblemen op de motorkap en het kofferdeksel is te zien dat dit een Mazda is. Hij staat hoog op zijn veren, heeft dikke, kunststof wielkastranden en wat meer lijnen op de flank dan de 6, 3 en 2, maar er bestaat geen twijfel over het merk: Dit is een stoer cross-overtje!

Bekende motoren

De nieuwe 1.5 SkyActiv-D maakt ook zijn opwachting in de Mazda CX-3, net als de bekende 2.0 SkyActiv-G. De CX-3 wordt logischerwijs ook leverbaar met Mazda’s nieuwe vierwielaandrijving. De achterwielophanging bestaat uit een lichtgewicht constructie met torsieas. Mazda heeft veel tijd en testwerk gestoken in de afstelling van vering en demping, dit resulteert in een lineaire handling die de sportieve bestuurder aanspreekt, maar tegelijkertijd ook veel rijcomfort biedt.

Veiligheid en connectiviteit

Uiteraard maken Mazda’s MZD Connect connectiviteitssysteem en i-Activsense hun entree in de CX-3. Ondanks de vele mogelijkheden en de stroom aan informatie die zulke systemen genereren, zal de bestuurder niet vaak of veelvoudig afgeleid worden. Mazda’s jongste generatie HMI systeem in ontworpen met maximale veiligheid in het achterhoofd. De ‘heads-up’ cockpit zorgt ervoor dat de bestuurder veel informatie kan verwerken zonder dat hij of zij van het verkeer wordt afgeleid.

Mazda_CX3_7

De displays en bedieningselementen zijn namelijk zodanig geplaatst dat ze veilig en snel afgelezen kunnen worden en dat ze intuïtief bediend kunnen worden. Een voorbeeld hiervan is het Active Driving Display, een scherm met een diameter van zeven inch in de middenconsole dat met de HMI controller op de middentunnel bediend kan worden.

MZD Connect

MZD Connect is een connectiviteitssysteem dat het veiliger en eenvoudiger maakt om zelfs tijdens het rijden zaken als internettoegang en de communicatiesystemen te bedienen. Het systeem werkt onder andere via Bluetooth en kan niet alleen handsfree  telefoneren, maar ook sms’jes en internetradio ontvangen, waaronder Aha van Harman.

Mazda_CX3_8Specificaties

Prijzen zijn nog niet bekend, wel weten we dat de Mazda CX-3 halverwege volgend jaar op de Nederlandse markt verschijnt. Ook heeft Mazda alvast een overzicht van de belangrijkste specificaties vrijgegeven:

Specificatie CX-3 (1) Specificatie CX-3 (2)

—-