Blijvend oogstrelend: de nieuwe Mazda CX-5

16 november 2016 Uit Door Arnold

mazda_cx-5_2017_5Afgelopen nacht heeft Mazda de nieuwe Mazda CX-5 onthuld op de LA international Auto Show. De compleet nieuwe CX-5 moet het succes van zijn nog altijd razend populaire voorganger voortzetten. En die missie heeft grote kans van slagen. De nieuwe CX-5 is ontwerptechnisch een oogstrelende evolutie van het huidige model, en de techniek is nog verder verfijnd.

De nieuwe Mazda CX-5 wordt aangedreven door de bekende – maar technisch verder fijngeslepen – SkyActiv motoren: twee benzinemotoren (2.0 en 2.5) en de 2.2 SkyActiv-D. Mazda is behoedzaam te werk gegaan bij het ontwerpen van de nieuwe CX-5, hij is duidelijk gemodelleerd naar de lijnen van het huidige model, die hierdoor niet in één klap tot ‘het oude model’ wordt gereduceerd. Meest opvallend is de nieuwe grille waarbij de ‘vleugeltjes’ van de grille heel mooi overlopen in de koplampen, en de lange motorkap. De A-stijlen zijn 35 millimeter naar achter verplaatst waardoor de motorkap aan lengte wint.

mazda_cx-5_2017_6

Meer body, meer glans

De spoorbreedte werd 10 millimeter verbreed, hierdoor krijgt de CX-5 meer ‘stance’: hij staat stoerder op zijn wielen. De lijnen in de carrosserie zijn zo getekend dat de lakkleur in elke lichtomstandigheid tot zijn recht komt. Mazda’s kenmerkende ‘Soul Red’ lak is speciaal voor de nieuwe CX-5 doorontwikkeld. De nieuwste variant heet ‘Soul Red Crystal’ en biedt een ongekende kleurdiepte waarbij de lijnen in de body nog mooier tot hun recht komen.

mazda_cx-5_2017_3Driver-focused interieur

Op interieurgebied heeft Mazda zichzelf overtroffen: zowel op het gebied van materiaalgebruik, afwerking, maar vooral op het gebied van design. Je zou zo in de foto willen stappen om van dit prachtige interieur te genieten. Alle bedieningselementen zijn op de bestuurder gericht, uniek in dit marktsegment is de full-color head-up display. Mazda heeft de positie van de versnellingspook 60 millimeter naar boven gebracht om de feeling met de auto verder te vergroten – Jinba Ittai in optima forma. Doordat de A-stijlen verder naar achter zijn geplaatst, heeft de bestuurder een beter zicht naar buiten.

mazda_cx-5_2017_8Stijlvol en smaakvol

Mazda biedt drie hoofdkleuren voor het interieur aan: volledig wit leder, zwart leder en zwarte stof. De achterbank heeft een achterbankleuning die in twee standen in te stellen is. De kussenmaterialen plooien zich naar het lichaam van de bestuurder. De bagageruimte meet 505 liter, een winst van 5 hele liters op het huidige model.

Meer informatie over de CX-5 volgt later deze week.

Deze slideshow vereist JavaScript.