Toyota Yaris flink opgewaardeerd. Behalve de prijs

Toyota Yaris flink opgewaardeerd. Behalve de prijs

7 februari 2017 Uit Door Arnold

Toyota-Yaris_2017_2Je hebt upgrades, facelifts en opknapbeurten. Eigenlijk valt de vernieuwde Toyota Yaris niet onder een van die drie te scharen, want Toyota heeft de Yaris behoorlijk onder handen genomen. De Yaris werd op meer dan 900 punten herzien. Nieuwe veiligheidstechnieken, een nieuwe motor en een grondige facelift. Het enige dat niet veranderde is opvallend genoeg de vanafprijs. De vernieuwde Yaris is leverbaar vanaf € 14.495.

Dat Toyota de vanafprijs niet verhoogt is lovenswaardig, want vanaf de instapversie is de Yaris voorzien van Toyota Safety Sense. Dit pakket veiligheidstechnieken is behoorlijk uitgebreid en bestaat uit Pre-Crash Safety, AEB (automatische noodstop), Rijstrookassistent en automatisch grootlicht. De luxere uitvoering krijgen daar boven op ook nog verkeersbordherkenning.

Interieur-upgrades – Ergonomie en uitrusting verbeterd

Het interieur van de Yaris werd ook herzien, de wijzigingen staan vooral in het teken van een verbeterde ergonomie en interface. Om een voorbeeld te noemen: het beeldscherm in het instrumentarium is tot 4,2 inch vergroot en duidelijker af te lezen. De geoefende autospotter zal ook de nieuwe ventilatieroosters opmerken, en de nieuwe blauwe instrumentenverlichting. Het multimediasysteem kreeg nieuwe bedieningstoetsen en een verbeterde bedieningsstructuur voor een hogere gebruiksvriendelijkheid.

Toyota-Yaris_2017_4Wat je noemt een facelift

De uiterlijke wijzigingen aan de Yaris zijn niet te missen, de designers hebben ingezet op een stoerdere look die de Yaris meer presence geven. De hele snoet is nieuw: bumpers, koplampen, grille. De dagrijverlichting is nu in de koplampen geïntegreerd. De achterzijde is nog grondiger aangepakt: de nieuwe achterlichten met led-techniek springen het meest in het oog. De units lopen nu door op de achterklep. Op wielengebied levert Toyota twee nieuwe typen lichtmetalen velgen, in 15 of 16 inch.

Toyota-Yaris_2017_3Meer motor, lager verbruik

Hét grote nieuws is echter onder de motorkap te vinden, de 1.3 viercilinder is vervangen door de nieuwe 1.5 VVT-iE benzinemotor met een vermogen van 82 kW (111 pk). Deze motor kan werken in de normale Ottocyclus, maar ook in de Atkinson-cyclus, bekend van de hybridemotoren van Toyota. Vanaf 2.000 toeren is er 118 Newtonmeter koppel beschikbaar, bij 4.400 toeren piekt het koppel op 136 Nm. De nieuwe 1.5 is sterker, maar ook zuiniger dan de uitgaande 1.3.

Hipperdepip Bi-tone

De Toyota Yaris is ook leverbaar als Bi-tone met twee exterieurkleuren. Als je kiest voor een chique zwart gelakt dak, zwarte raamstijlen en deels zwarte voorzijde, dan krijg je ook een bijpassend interieur. De interieurkleuren komen terug in het dashboard, deurpanelen en stoelen. De nieuwe Executive- en Premium-uitvoeringen bieden een extra luxe interieur met onder meer half-lederen bekleding.

Toyota-Yaris_2017_1Eerder al was een hele dikke Toyota Yaris aangekondigd: de Yaris WRC. Deze driedeurs uitvoering krijgt een beresterke 154 kW (210 pk) sterke viercilinder onder de kap. Met de niet-civiele versie van deze versie pakte Toyota eerder dit jaar al een podiumplaats in de Monte-Carlo rally.