Rij-impressie Infinti Q30 Antichic – Lekker tegendraads

19 maart 2017 Uit Door Arnold

Infiniti_Q30_1.6t_1Antichic, het deed geen belletje rinkelen bij Carnold. Bij Carnold juniorette zeer zeker wel. Mijn negenjarige dochter liep weg met de Infiniti Q30 Antichic, evenals de modebewuste buurvrouwen. De Q30 Antichic riep tijdens de testweek meer lovende reacties op dan ik aanvankelijk verwachtte.  De matzwarte wrap, de slangenleren bekleding en handtasjesdetails vielen zeer in de smaak. Voor een modebarbaar als Carnold is de styling niet weggelegd, maar de aandrijflijn en rijeigenschappen maakten dat meer dan goed. Gelukkig is de Infiniti Q30 meer dan een style-statement.

Nederlands fabrikaat

Vorig jaar werd de Q30 Antichic gepresenteerd, Antichic is een Nederlands designhuis dat in 2015 werd opgericht door Charlotte Varossieau. Zij ontwerp en fabriceert een eigenzinnige reeks tassen, tasjes en aanverwante accessoires. Het eigenzinnige zit ‘m in de materiaal- en kleurkeuze, ‘onopvallend’ en ‘ingetogen’ komen niet in het Antichic-vocabulaire voor. In samenwerking met Infiniti werd een speciale uitvoering van Infiniti’s kleinste ontwikkeld: de Q30 Antichic. En die zie je evenmin over het hoofd.

Infiniti_Q30_1.6t_5Met liefde voor detail

Matzwarte wrap is een uitgesproken statement, zeker op de vele vloeiende lijnen in het plaatwerk van de Q30. Carnold houdt van hoogglanzende brandweerrode lak, en dan is dit wel even slikken. Maar waar de Q30 ook verscheen, aanspraak van met name vrouwelijk publiek was gegarandeerd. De metallic rode skirts vormen een sterk contrast, terwijl de hoogglans zwarte velgen weer helemaal opgaan in het ietwat sinistere uiterlijk.

Infiniti_Q30_1.6t_2Het interieur is zo mogelijk een nog nadrukkelijker statement, en elke keer als ik even een rondleiding door de Q30 Antichic gaf, was de geïnteresseerde in kwestie verkocht. Ook Carnold zelf is gecharmeerd van het tegendraadse interieur van de Antichic-edition. Slangenleer(print) is riant vertegenwoordigd: de stoelen, dashboard, de A-stijlen en zelfs de hoedenplank zijn er mee bekleed. Het zitvlak en de rugsteun zijn bekleed met alcantara en Silver ray inserts. Her en der zie je rode sierlijsten die gespoten zijn in een lak die doet denken aan de nagellak van mijn dochter. De kaartenvakken in de portieren zijn afgewerkt met dezelfde Silver ray en het Antichic logo. Alles is met oog voor detail samengesteld en gemaakt. Leuk detail: de Antichic-emblemen in de rugleuningen. Leuk detail 2: het Antichic-tasje aan de rechter zonneklep. Het was gedurende de testweek de onafscheidelijke accessoire van mijn dochter.

Infiniti_Q30_1.6t_9

Matchend mechaniek

De Q30 Antichic wordt aangedreven door de instapmotor van de Infiniti Q30: een viercilinder 1.6 met turbo. Wanneer deze motor aan de handgeschakelde zesbak gekoppeld is, levert deze 122 pk (90 kW) en 200 Nm. Kies je voor de zeventraps automaat, dan krijg 156 pk (115 kW) en 250 Nm koppel. Hoewel deze Q30 Antichic voorzien is van een handgeschakelde zesbak, krijg je niet de 122 pk versie. Ook de motor kreeg een upgrade waardoor het vermogen en koppel steeg, exacte cijfers zijn niet bekend, maar gevoelsmatig ligt het vermogen en koppel op het peil van de automaatversie. Het maakt de Q30 Antichic tot een lekker vlotte auto, er is altijd genoeg koppel voorhanden (vanaf 1.250 toeren piekt het koppel) en de afstemming van het onderstel en de besturing (ongewijzigd) zorgen dat de rijeigenschappen in lijn zijn met het stoere uiterlijk: sportief, communicatief zonder oncomfortabel te worden.

Infiniti_Q30_1.6t_8Flink vlot

Net als de 1.5d en de 2.0t is de Q30 met 1.6t een fijne auto om kilometers in te maken. Het rijgedrag en comfort op snelwegtempo zijn van hoog niveau, het is een aangename auto om veel kilometers in te maken. Belangrijker, zeker in het geval van een Infiniti, zijn de rijeigenschappen als de stuurman / stuurvrouw in je gewekt wordt op daartoe geschikte wegen. Ook dan zorgt de 1.6t voor een glimlach op je gezicht. De besturing is lekker communicatief (punten voor de Continental SportContacts), rolbewegingen zijn gering en de vering en demping vangen gemene oneffenheden adequaat op en houden rust in het koetswerk. Het onderstel is ruim overbemeten voor het vermogen van de 1.6t en dat vertaalt zich in een goede beheersbaarheid, zeer voorspelbaar rijgedrag en ruime veiligheidsmarges.

Infiniti_Q30_1.6t_6De Infiniti Q30 Antichic is niet louter een statement, het is een echte koppendraaier die met gevoel van zaken is gestyled en met vakmanschap is afgewerkt. De handbak is prettig in de omgang en de upgrade aan de motor trekt het prestatieniveau en rijeigenschappen in lijn met het uiterlijk. De Antichic is overigens ook leverbaar op versies met andere aandrijflijnen. De Infiniti Q30 1.6t met handbak is er vanaf €31.290, de upgrade naar de Antichic uitvoering is er vanaf €5.000. De gereden Infiniti Q30 Antichic kost €41.000.